Truskawki: wartości odżywcze

Truskawki zawierają wiele składników odżywczych z witaminą C na czele. W rzeczywistości, jedna filiżanka świeżych truskawek stanowi około 88 mg kwasu askorbinowego, którego dzienne zapotrzebowanie to ok 45 mg dla dorosłego człowieka. Truskawki zawierają również znaczne ilości antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki są to elementy, które mogą uszkadzać komórki i powodować powstawanie nowotworów. Truskawki są także doskonałym źródłem witaminy K i manganu, a także kwasu foliowego, potasu, ryboflawiny, witaminy B5 i B6, miedzi, magnezu i omega-3. 

Dodatkowo truskawki są niskokaloryczne – 1 szklanka ma tylko 50 kcal.

Jak przechowywać truskawki?

Niestety, truskawki łatwo się psują. Tak więc wskazane jest, aby kupować świeże truskawki – nie dłużej niż na kilka dni przed użyciem. Latem, gdy trwa na truskawkowy sezon, nie ma problemu z ich dostępnością. A w trakcie pozostałych pór roku – pozostają nam truskawki mrożone.

Podczas zakupu należy wybierać truskawki, które są pulchne, jędrne, o głęboko czerwonej barwie. Często średnie truskawki są słodsze i bardziej aromatyczne niż duże. Kupując owoce w opakowaniu upewnij się, że nie zostały ułożone zbyt ciasno. Może to spowodować ich uszkodzeniu lub rozgniecenie.

Przed użyciem lub mrożeniem, należy posortować truskawki i oddzielić te miękkie, w pełni dojrzałe od lekko zielonych lub zepsutych. Dobrym sposobem na przechowywanie truskawek, jest umiesz

czenie ich w durszlaku w lodówce. Pozwoli to na przepływ zimnego powietrza między owocami.

Szypułki usunąć tylko po umyciu, truskawki myć bezpośrednio przed użyciem.

Przepisy z truskawek

Pierwszą kulinarną atrakcją, którą gwarantują nam truskawki i która zazwyczaj jako pierwsza przychodzi na myśl o tych owocach – są truskawki ze śmietaną.

Jednak owoce te są tak uniwersalne, że świetnie smakują z nimi:

ciasto z truskawkami i galaretką,

sałatki z truskawkami,

napoje, jak np. koktajl truskawkowy

i wiele, wiele innych dań (knedle z truskawkami, pierogi z truskawkami, naleśniki z truskawkami, makaron z truskwakami etc.).

Jednak truskawki najlepiej smakują jedzone samodzielnie jako słodka i orzeźwiająca przegryzka.

Przeczytaj inne artykuły z cyklu owoc ma moc

Zobacz też: truskawki - kalorie i triki na owoce lata