Każdy z nas spotkał się na pewno z oznaczeniami E na etykietach spożywczych. Zwykle obok samej litery E widnieje również trzycyfrowa (czasem czterocyfrowa) liczba. Ale co właściwie kryje się pod tym kodem? Jak rozszyfrować tajemne nazwy chemiczne?
"Witaminy E" a więc dodatki do żywności pochodzenia chemicznego są to środki uznane przez odpowiednie instytucje UE za bezpieczne i nieszkodliwe dla zdrowia. Jednak budzi to bardzo wiele kontrowersji. Dopuszczone przez niektóre organizacje są bojkotowane przez inne.
Lista E sporządzona przez Komitet Naukowy Technologii Żywności obejmuje dodatki smakowo-zapachowe, które są dokładnie opisane gdy ich zawartość w produkcie przekracza 1% jego masy. Dla wszystkich tego typu dodatków istnieje obowiązek umieszczania informacji na etykietach.
Zakresy numerów listy E:
- E100-E199 - Barwniki
- E200-E299 - Konserwanty
- E300-E399 - Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
- E400-E499 - Zagęszczacze, emulgatory i stabilizatory
- E500-E599 - Regulatory pH i środki spulchniające
- E600-E699 - Wzmacniacze smaku i zapachu
- E700-E799 - Antybiotyki
- E900-E999 - Różne (np. woski, gazy do pakowania, słodziki)
- E1000-E1599 - Dodatkowe związki chemiczne niepasujące do pozostałych grup (np. rozpuszczalniki)
Czytając więc etykietę spożywczą warto spojrzeć z jakimi grupami "witamin E" mamy do czynienia. Czy aby na pewno w bułeczkach z marketu nie ma antybiotyków?
• produktach żywnościowych,
• substancjach odżywczych,
• produkcji żywności,
• składnikach produktów żywnościowych,
• kodach numerycznych E (substancje dodatkowe w żywności),
• bezpieczeństwie żywności.
Komentarze