Każdy z nas spotkał się na pewno z oznaczeniami E na etykietach spożywczych. Zwykle obok samej litery E widnieje również trzycyfrowa (czasem czterocyfrowa) liczba. Ale co właściwie kryje się pod tym kodem? Jak rozszyfrować tajemne nazwy chemiczne?

"Witaminy E" a więc dodatki do żywności pochodzenia chemicznego są to środki uznane przez odpowiednie instytucje UE za bezpieczne i nieszkodliwe dla zdrowia. Jednak budzi to bardzo wiele kontrowersji. Dopuszczone przez niektóre organizacje są bojkotowane przez inne.

Lista E sporządzona przez Komitet Naukowy Technologii Żywności obejmuje dodatki smakowo-zapachowe, które są dokładnie opisane gdy ich zawartość w produkcie przekracza 1% jego masy. Dla wszystkich tego typu dodatków istnieje obowiązek umieszczania informacji na etykietach.

Zakresy numerów listy E:

  • E100-E199 - Barwniki
  • E200-E299 - Konserwanty
  • E300-E399 - Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
  • E400-E499 - Zagęszczacze, emulgatory i stabilizatory
  • E500-E599 - Regulatory pH i środki spulchniające
  • E600-E699 - Wzmacniacze smaku i zapachu
  • E700-E799 - Antybiotyki
  • E900-E999 - Różne (np. woski, gazy do pakowania, słodziki)
  • E1000-E1599 - Dodatkowe związki chemiczne niepasujące do pozostałych grup (np. rozpuszczalniki)

Czytając więc etykietę spożywczą warto spojrzeć z jakimi grupami "witamin E" mamy do czynienia. Czy aby na pewno w bułeczkach z marketu nie ma antybiotyków?

Bardziej wnikliwych i ciekawych odsyłam do bardzo ciekawej strony (adres tutaj) na której znajdziecie informacje o:
produktach żywnościowych,
•  substancjach odżywczych,
•  produkcji żywności,
•  składnikach produktów żywnościowych,
•  kodach numerycznych E (substancje dodatkowe w żywności),
•  bezpieczeństwie żywności.