Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) - palczatka cytrynowa, należy do rodziny wiechlinowatych. Roślina o silnym zapachu cytryny zawierająca ten sam olejek eteryczny co cytrusy. Trawa cytrynowa pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Roślina uprawiana w Brazylii, Meksyku, Indiach, Afryce, Australii, na Florydzie, w Kalifornii oraz na wyspach Morza Karaibskiego. Palczatka cytrynowa wyglądem przypomina zwykłą trawę. Właściwości lecznicze trawy cytrynowej znane były już w starożytności. Ta wieloletnia roślina lubi umiarkowane podlewanie, drożną glebę i pełne słońce.

Składa się przede wszystkim z olejków eterycznych, najwięcej 80% z cytralu, 20% mircenu, oraz zawiera witaminę C i P, potas i selen. Posiada właściwości lecznicze, łagodzi problemy żołądkowe, wpływa korzystnie na układ trawienny. Ma silne działanie przeciwnowotworowe. Trawa cytrynowa posiada właściwości przeciwgrzybicze, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Mocne napary z rośliny używa się w celu złagodzenia przeziębienia, w sezonie grypowym w celu wzmocnienia organizmu, do płukania jamy ustnej i gardła. Roślina znalazła również zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym.

Trawa cytrynowa jest świetną przyprawą. Nadaje potrawom świeżego, cytrynowego smaku. Do potraw wykorzystuje się liście, świeże lub suszone (chociaż te suszone tracą swój cytrynowy aromat), oraz dolnych mięsistych części, które mogą być pokrojone w większe kawałki, plastry lub zmielone na proszek. Aby wydobyć całą głębię smaku i zapachu należy bulwę rozgnieść. Plastry i kawałki bulwy po obróbce nie nadają się do bezpośredniego jedzenia bowiem są włókniste, dlatego jeśli chcemy pozostawić je w potrawie należy używać zmielone. Trawa cytrynowa jest doskonała do zup, dań mięsnych, ryb i owoców morza, sosów, deserów i napojów. Doskonała do dżemów, sorbetów i wyrobów cukierniczych. Często jest dodawana do herbat i naparów ziołowych. Napój z palczatki przypomina w smaku herbatę z cytryną i jest bardzo popularny w Ameryce Południowej.  Najbardziej znana zupa z wykorzystaniem trawy cytrynowej to Tom-yum. Tajska zupa przygotowana na bazie bulionu, o ostro-kwaśnym smaku, podawana z krewetkami lub kurczakiem z dodatkiem trawy cytrynowej, galangalu, chili, papedy i przypraw. Trawa cytrynowa jest jednym z ważniejszych dodatków do dań w kuchni Tajlandii i w Indiach. W Peru trawa cytrynowa jest podstawowym składnikiem napoju Inca Kola.