Porządnie rozgrzewa i wspomaga odporność, a jeśli już zachorujemy, to pomaga w regeneracji, stawiając nas na nogi. Domowa zupa to naturalne i pyszne antidotum na wiele dolegliwości. Dobroczynne właściwości gorącego rosołu znane są od pokoleń. Nasze babcie nie bez powodu wierzyły w magiczną moc zup, gdyż okazuje się, że w małej misce tego wspaniałego wywaru kryje się wielka moc. 

Wszystko zaczyna się od bulionu

Bazą każdej zupy jest aromatyczny i esencjonalny wywar. Niezależnie, czy przygotowujemy mięsny, czy warzywny bulion, warto trzymać się kilku ważnych reguł, które gwarantują pełnię smaku i aromatu. Po pierwsze, nie można oszczędzać na warzywach. Duża dawka warzyw korzeniowych to wyznacznik prawdziwie smacznej zupy. Słodka marchew, wyrazista pietruszka i aromatyczny seler to podstawa, ale wywar można wzbogacić również kapustą czy suszonymi grzybami. Do tego dodajemy kawałek pora i cebulę- najlepiej opaloną nad ogniem. Dzięki temu zabiegowi bulion nabierze głębszego smaku i koloru, a dodatkowo będzie bardziej klarowny. Musimy pamiętać, że warzywa zalewamy wodą tak, aby tylko je przykryła. Gotowanie w zbyt dużej ilości wody sprawi, że wywar będzie blady, rozcieńczony, a co za tym idzie mało aromatyczny.

Kolejnym punktem obowiązkowym każdej smakowitej zupy są aromatyczne przyprawy. Podstawowy zestaw startowy to ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Do tego zioła, takie jak lubczyk i natka pietruszki. Wywar możemy wzbogacić także szczyptą kurkumy, dzięki której będzie miał jeszcze bardziej intensywny złocisty kolor.

Czy bez wołu nie będzie rosołu?

Dobrej jakości mięso nada charakteru każdej zupie. Warto łączyć ze sobą różne jego rodzaje, na przykład na wołowinę i drób. Dzięki temu wywar będzie maksymalnie esencjonalny. Najlepiej będzie, jeśli użyjemy mięsa z kością, gdyż to właśnie z niej pochodzi najwięcej smaku, który rozchodzi się po wywarze. Jeśli chcemy maksymalnie podkręcić smak bulionu, warto wcześniej lekko opalić mięso w piekarniku.

Kolejną niezwykle ważną kwestią jest temperatura. Mięso zawsze zalewamy zimną wodą, gdyż po wrzuceniu do wrzątku automatycznie zetnie się, nie oddając wszystkich swoich smaków. Wywar mięsny gotujemy bez pośpiechu, na wolnym ogniu, najlepiej przez kilka godzin.

Domowy makaron - najlepszy kompan tradycyjnej zupy

Doskonała zupa wymaga najlepszych dodatków, dlatego drugą najważniejszą kwestią, zaraz po przygotowaniu aromatycznego wywaru, jest wybór dobrego makaronu. Aby nadać zupom tradycyjny charakter, warto sięgnąć po makaron Lubella Jajeczna 5 jaj, trzykrotnie wałkowany jak z przepisów naszych babć. Dzięki Lubelli wystarczy jedynie 6 minut, aby cieszyć się smakiem tradycyjnej krajanki jak z babcinej kuchni. Wśród rozmaitych rodzajów makaronu, najbardziej uniwersalnym kształtem są nitki. Te cieniutkie i delikatne niteczki sprawdzą się nie tylko do rosołu, ale i do wielu innych zup, nawet tych mlecznych i owocowych. 

A po obiedzie...

Jeśli przygotowana porcja okazała się za duża i po rodzinnym obiedzie w garnku wciąż zostało sporo rosołu, możemy go wykorzystać następnego dnia, tworząc zupełnie nową zupę. Na bazie esencjonalnego bulionu mięsno-warzywnego możemy przygotować na przykład doskonałą pomidorową. Wystarczy dodać do niego koncentrat pomidorowy, przecier lub passatę. Do tego wystarczy już tylko odrobina ulubionych przypraw i kleks śmietany. Co więcej, do pomidorowej na bazie rosołu możemy także wykorzystać ten sam makaron. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a my niewielkim wysiłkiem zyskujemy zupełnie nowe danie.

Różnorodne zupy na każdy dzień tygodnia

Na bazie mocnego bulionu możemy szybko przygotować dowolną zupę, dlatego warto przygotować większą porcję wywaru i zamrozić go w oddzielnych porcjach. Nie musimy bać się o jego przydatność, gdyż doskonale znosi on mrożenie i zachowuje świeżość nawet do trzech miesięcy. Wystarczy przecedzić go przez sito i przelać do foremek lub woreczków na lód. Takie domowe kostki bulionowe to doskonała baza, która codziennie pozwoli wyczarować inną zupę. Ten sprytny patent, to sposób na uniknięcie monotonii w kuchni i odkrywanie coraz to nowszych smaków.

Tradycyjny rosół z kaczki według przepisu Jakuba Kuronia

Składniki:

  • Makaron Lubella 5 jaj krajanka
  • 2 udka z kaczki
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 4 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego
  • 2 pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

  1. Rosół gotuj w pięciolitrowym garnku. Wlej do niego trzy litry zimnej wody, włóż udka z kaczki i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opaloną cebulę i pora. Można to zrobić nad palnikiem gazowym, na suchej patelni lub w piekarniku. Dodaj obrane warzywa, natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz łyżeczkę soli.
  2. W czasie gotowania zbieraj z powierzchni szumowiny, dzięki temu rosół będzie klarowny. Zupę gotuj jeszcze dwie godziny. Na koniec spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Kiedy rosół z kaczki jest prawie gotowy ugotuj makaron. 
  4. Tradycyjny rosół z kaczki podaje z makaronem, pokrojoną włoszczyzną, kawałkami mięsa i natką pietruszki.

Gotujcie jak najczęściej tradycyjne polskie zupy, które nie tylko rozpieszczą kubki smakowe, ale także wspomogą odporność w chłodne, zimowe dni. Miska gorącego wywaru to domowe antidotum na wiele chorób, a także łatwy sposób na rozgrzanie. Pomidorowa, pieczarkowa, a może rosół? Cokolwiek wybierzecie, dzięki naszym wskazówkom każda z tych zup wyjdzie niezwykle aromatyczna i intensywna w smaku. A kiedy będzie już gotowa, dodajcie do niej najlepsze, tradycyjne dodatki. Wejdźcie na www.lubella.pl i wybierzcie swój ulubiony makaron.