Thermomix TM 31 jest wielofunkcyjnym robotem kuchennym firmy Vorwerk, który w ogromnym stopniu ułatwia pracę w kuchni. Ten wyjątkowy sprzęt potrafi :ważyć składniki dania, siekać je, miksować, rozdrabniać, mielić, proszkować, mieszać,a także doskonale wyrabić ciasto, emulgować. Z jego pomocą można gotować szybko, tradycyjnie lub na parze. Thermomix może zastąpić kilkanaście urządzeń.

Thermomix TM 31 jest nieocenionym sprzętem kuchennym, pozwalającym na przyspieszenie i ułatwienie przygotowania wielu mniej lub bardziej skomplikowanych potraw.

Testowałam Thermomix TM 31 w warunkach domowych i z całą pewnością mogę stwierdzić, że jest to najlepsze urządzenie wielofunkcyjne , jakie miałam do tej pory. Pozwala na zaoszczędzenie czasu, a jego obsługa jest banalnie łatwa i szybka. Zasady jego funkcjonowania bardzo dokładnie opisano w instrukcji obsługi, a także w dołączonej książce kucharskiej. Można zaopatrzyć się w większą ilość książek kucharskich uwzględniających korzystanie z Thermomixa, ale nawet ta podstawowa zawiera mnóstwo przydatnych informacji oraz przepisów.

Thermomix TM 31 to doskonale przemyślana konstrukcja. Możliwości jego wykorzystania jest mnóstwo. Sercem urządzenia jest część zasadnicza oraz naczynie miksujące z pokrywą i nożem miksującym. Używam go częściej niż Varomy, czyli części Thermomixa przeznaczonej do gotowania na parze. Varoma jest również bardzo praktyczna i przy jej pomocy gotuję wiele wspaniałych posiłków,np. dań rybnych, warzywnych.

Maksymalna pojemność naczynia miksującego wynosi 2 litry. Na początku pomyślałam, że w niektórych sytuacjach to za mało, ale okazuje się, że to optymalna ilość na potrzeby rodziny i w zupełności wystarczająca. Na ściance naczynia znajduje się praktyczna miarka wskazująca kolejne poziomy napełnienia. Można więc przygotować mniej lub więcej danej potrawy.

Elementy urządzenia można wykorzystywać na kilka sposobów, o ich zastosowaniu dowiemy się z instrukcji obsługi.

Miarka to część, którą używa się jako zamknięcie otworu znajdującego się w pokrywie, zapobiegająca utracie ciepła i uniemożliwiająca wydostanie się na zewnątrz gotowanych lub miksowanych składników. Można ją także stosować do odmierzania komponentów.

Koszyczek może być stosowany jako sitko do soków warzywnych i owocowych. W naczyniu miksującym nie można przygotować delikatnych potraw, takich jak pulpety mięsne, czy rybne. Znaleziono na to sposób, można je w całości włożyć do koszyczka i dusić, a w ten sposób zapobiec rozpadaniu się klopsików. Koszyczek  można tez wykorzystać do gotowania potraw sypkich np. ryżu, kasz, ziemniaków. Ten element stosuje się też w przypadku odparowywania płynów z potrawy, wówczas zamiast miarki (zamykającej) należy postawić koszyczek.

Kopystka to kolejny element Thermomixa, który można użyć na kilka sposobów., np. zeskrobywać składniki ze ścianek naczynia miksującego na jego dno, tak aby móc np. podsmażyć cebulę. Można też za jej pomocą łączyć, mieszać składniki w naczyniu miksującym. Jest  niezbędna podczas gotowania, mieszania i rozdrabniania. Jest pomocna przy wyjmowaniu koszyczka z naczynia.

Motylek( nasadka mieszająca) służy do ubijania śmietany, białka, całych jaj, itp. Przydatny podczas przygotowywania mas kremowych i budyniowych, gorącej czekolady itp. Dzięki niemu potrawy nie przywierają do dna naczynia miksującego.

Varoma świetnie nadaje się do gotowania warzyw z rybą lub mięsem, większej  ilości klusek, gołąbków, ziemniaków, brokułów, itp. Stosując Varomę można przygotować szybko i w łatwy sposób wspaniałą sałatkę jarzynową o bardzo apetycznym wyglądzie. Pyszne są też knedle gotowane na parze. Wspaniałe jest to, że możliwe jest jednoczesne przygotowanie potraw o różnej konsystencji i miękkości. Ważne jest, aby pokroić gotowane na parze składniki na kawałki podobnej wielkości, dzięki czemu ugotują się równomiernie.Gotując na parze zachowujemy witaminy i minerały zawarte w świeżej żywności.

Thermomix okazał się niezwykle użytecznym sprzętem kuchennym w moim domu. Ustawiony w jednym stałym miejscu w kuchni ,włączany kilka razy w ciągu dnia, bardzo nowoczesny, wielofunkcyjny, praktyczny. W krótkim czasie nauczyłam się obsługiwać to świetnie zaprojektowane urządzenie.Dokładnie objaśnienie symboli na panelu sterującym ułatwiło mi przyswojenie wiedzy na temat sterowania tym urządzeniem. Na cyfrowym wielofunkcyjnym wyświetlaczu pojawiają się wszystkie informacje, wiadomo w jakim trybie urządzenie zostało ustawione, np. w trybie wyrabiania ciasta, czy ważenia składników, a może wybrano pracę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (obroty wsteczne-łagodne mieszanie delikatnych potraw).

Na samym początku stosowania Thermomixa byłam niezwykle podekscytowana, gdy ustawiłam urządzenie w trybie miksowania, chwilami hałas wydawał się bardzo niepokojący, a urządzenie wręcz podskakiwało. Teraz jest to już typowe i przyzwyczaiłam się, że duża moc urządzenia powoduje, iż wydaje ono takie dźwięki. O wiele krótszy czas wykonywania żmudnych czynności siekania, miksowania twardych składników po prostu rekompensuje te klika sekund hałasu. Poza tym, iż Thermomix ma bardzo dużą moc i może zmiksować bardzo twarde składniki, ma też funkcję delikatnego mieszania, przydatną do przygotowywania duszonych potraw z delikatnymi warzywami. Często używam go także do przygotowywania puree, już zupełnym fenomenem jest dla mnie błyskawiczne przygotowanie grochówki, bez namaczania grochu, który po prostu przed gotowaniem rozdrabnia się.Zupa jest pyszna.

Pokrętło obrotów ustawia się według zaleceń wynikających z instrukcji, adekwatnie do twardości/miękkości danego składnika. Istnieje też możliwość skorzystania z funkcji TURBO, jeżeli na przykład chcemy grubo pokroić duże ilości składników. Dla każdego coś dobrego, a więc możemy skorzystać z funkcji łagodnego mieszania, tak, aby nie doszło z kolei do siekania składników, a wyłącznie delikatnego ich wymieszania. W tym trybie w naczyniu pozostają większe kawałki (np. podczas gotowania leczo).

Urządzenie zostaje wyłączone po upłynięciu nastawionego czasu i wówczas włącza się sygnał dźwiękowy informujący o zakończeniu pracy. Moim zdaniem to duże udogodnienie, gdyż nie musze przez cały czas monitorować czasu gotowania posiłku. Można dokonywać korekty nastawionego czasu i w dowolnym momencie zmienić wcześniej ustawiony czas.

W Thermomixie można gotować, ale też podgrzewać potrawy. Rewelacyjnie wyrabia się w nim ciasto drożdżowe. Przygotowanie ciasta ucieranego to zaledwie 10 minut, bez zbędnego bałaganu. Ciasto kruche, ptysiowe, naleśnikowe czy inne to dla Thermomixa bułka z masłem. Chwila poświęcona na odważenie składników i ustawienie czasu pracy urządzenia i mamy bazę ulubionego ciasta. Podczas rodzinnej uroczystości możemy upiec kilka ciast bez wielkiego nakładu pracy, osiągając doskonałe wyniki.

Przygotowanie surówek z Thermomixem to czysta zabawa,  po prostu przyjemność. Są pyszne i zdrowe. Przepisy można modyfikować według własnych upodobań.

Wszelkie mączne potrawy: knedle, pierogi, makaron, kluski na parze można przygotować w krótkim czasie, bez brudzenia wielu naczyń. Z Thermomixem przygotowanie wytwornego przyjęcia to żaden problem, przeróżne wykwintne dania, wspaniałe napoje, a nawet drinki, czy wymyślne desery nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Thermomix jest wręcz zaprzyjaźniony z piekarnikiem. Jakież to proste wyrobić ciasto na pizzę, przygotować farsz i zapiekać… Domowe wypieki z Thermomixem to nic skomplikowanego. Bułeczki, rogaliki, chleb, co tylko chcesz zrobisz w mig, nie brudząc zbytnio w kuchni. Thermomix to cudowna sprawa na wiosnę i lato, o wiele chętniej wykorzystuje się z nim dary natury, owoce i młode warzywa. Wspaniałe w smaku konfitury i dżemy, czy inne zaprawy przygotowane przy pomocy tego wybitnie funkcjonalnego urządzenia nie są już tak wielkim wyzwaniem. Z Thermomixem takie pracochłonne czynności, dla niektórych zbyt skomplikowane stają się łatwe i przyjemne, a efekt jest niesamowity.

Mój entuzjazm jest uzasadniony, gdyż w grę wchodzi mój cenny czas. Urozmaicenie menu jest z Thermomixem wręcz nieodzowne. Można też wykonać wiele czynności, dzięki którym nasze posiłki staną się zdrowsze, będą przygotowane ze świeżych składników, a najbardziej żmudne czynności po prostu wykona Thermomix. Całe mnóstwo, inteligentnych rozwiązań zastosowanych w tym urządzeniu przekonuje mnie, że wszystkie pozytywne opinie, które o nim słyszałam są obiektywne. Można powiedzieć, że właściwie samo się myje, wlewam wodę z delikatnym detergentem, włączam przycisk, woda obmywa wnętrze naczynia miksującego, z którego nie ukrywajmy korzysta się często. Mogę je umyć też ręcznie lub w zmywarce. Wolę jednak myć je używając szczoteczki i myjki lub naciskając przycisk TURBO. Później tylko płukanie wodą ustawiając pokrętło obrotów w odpowiedniej pozycji. Całą te operacje opisano dokłądnie w instrukcji.

W Thermomixie można przygotować bułkę tartą, cukier puder, sól ziołową, zasmażkę, lukier, bitą śmietanę, koncentrat bulionu drobiowego lub warzywnego, ketchup, majonez, masło ziołowe, skruszyć lód, w kilka sekund rozdrobnić warzywa, zmielić mięso, itp. Bardzo łatwo jest też wyczarować z jego pomocą pasty, dipy i sosy. Thermomix na pewno spodoba się osobom, które mają dzieci. Moja córeczka uwielbia kaszkę manną , budyń i soczek Kubusia przygotowane w Thermomixie. Kasza manna ma aksamitną konsystencję, soczek Kubusia jest  przepyszny i świeży, a budyń ma wspaniały zapach i smak. Sądzę, że jeżeli rozsądnie będziemy modyfikowac przepisy zaproponowane przez producenta Thermomixa, możemy gotować zdrowe i doskonale zbilansowane posiłki.Dodam, że do gotowania potraw w Thermomixie nie używam kostek rosołowych, ale sama przygotowuję koncentrat bulionu drobiowego lub warzywnego.

W Thermomixie łatwo jest też wyczarować lody i sorbety, a nawet jogurt, serek homogenizowany, czy cappuccino. Sądzę, że wielu zainteresuje fakt, iż w Thermomixie można przygotować likier jajeczny, grzane wino, itp. To bardzo praktyczne urządzenie, bo jest zawsze przydatne i może stać w kuchni przez cały czas. Poleciłabym je osobom na diecie, wegetarianom, weganom, osobom starszym. Z Thermomixem ugotujesz przeróżne, zdrowe  dania dla niemowląt. Istnieje wiele korzyści wynikających ze stosowania tego przydatnego urządzenia. Można w nim przygotować lekkie posiłki, zdrowe koktajle, soki, czy surówki. Nieocenione w czasie świąt, ważnych uroczystości rodzinnych, czy po prostu spotkań towarzyskich kiedy ilość potraw do ugotowania i ciast do upieczenia czasami może nas lekko przerażać. Z Thermomixem zaoszczędzimy wiele czasu i energii. Ponadto, gdy gotuje w nim posiłek dla całej rodziny, nie muszę pilnować, aby nic się nie przypaliło, nie wykipiało, itp. Dania mają wspaniały smak, właściwą konsystencję.

Samo urządzenie jest bezpieczne i przestrzegając instrukcji obsługi możemy szybko nauczyć się, jak z niego korzystać. Podczas przygotowywania potraw należy przestrzegać niezbędnej kolejności wykonywania czynności. Nie wolno przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego. Jest kilka zasad, których należy bezwzględnie przestrzegać, wszystkie czytelnie i obrazowo opisano w instrukcji. Proste, opracowane krok po kroku przepisy z książek kucharskich Theromixa mogą być stosowane przez nas bez wprowadzania zmian, ale po pewnym czasie używania Thermomixa możemy traktować je jako punkt odniesienia w celu tworzenia własnych przepisów. Pomysłów na nieskomplikowane potrawy lub bardzo wymyślne dania na każdy dzień znajdziemy w książkach Thermomixa całe mnóstwo.

Bywa, że mam dosłownie 20 minut na przygotowanie posiłku dla dziecka, wówczas włączam Thermomix i gotuję pyszną zupę. Ugotowanie pierwszego i drugiego dania nie stanowi najmniejszego problemu. Deser? Po prostu wskazany, aż chce się go wyczarować.

Ktoś zapyta, a jakie są wady urządzenia? Szczerze odpowiem, nie dostrzegam ich. Może hałas podczas miksowania, to wszystko.

Thermomix ponadto, że jest wspaniałym, wielofunkcyjnym urządzeniem, równie pięknie się prezentuje. Piszę i mówię o nim w samych superlatywach, bo jest to po prostu niezastąpionym pomocnikiem w kuchni. Idealny dla osób dopiero rozpoczynających przygodę z gotowaniem, jak też dla tych, które gotują z pasja od lat. Dla mnie, osoby uwielbiającej gotować, mającej fantazję, pasję, próbującej nowych smaków, tworzącej nowe dania, kreatywnej,znającej się na zdrowym odżywianiu Thermomix to prawdziwy skarb. Sądzę, że nie poprzestanę na gotowaniu tylko z użyciem przepisów producenta, chcę zachować własny styl gotowania, mogę więc potraktować Thermomixa jako mojego niezwykle inteligentnego pomocnika w kuchni. Z nim jestem w stanie ugotować dosłownie wszystko!

Obejrzyj krótkie filmy na temat funkcji Thermomixa (poniżej znajduje się link).