Anglojęzyczna książka „Thai food and cooking” to prawdziwe kompendium wiedzy dla wszystkich, których pasjonuje kuchnia azjatycka. Jako że kuchnie krajów Azji przenikają się, znajdą tu dla siebie ciekawe informacje nie tylko fani tajskich smaków. A to dlatego, że pierwszych 65 stron poświęconych zostało nie tylko na historię kraju i informacje o tradycyjnych świętach i potrawach. To także podróż po stosowanych w kuchni azjatyckiej produktach, od ryżu począwszy, przez makarony, warzywa, owoce i na mięsach skończywszy. Znajdziemy tam różne sposoby na przygotowanie papryczki chilli, obranie imbiru czy przygotowanie mleczka kokosowego. Oprócz tego autorki nie zapomniały opisać najczęściej używanych sprzętów kuchennych, przypraw i sosów. Kilka stron poświęcono także na najpopularniejsze sposoby gotowania i smażenia. Te informacje znajdą zastosowanie nie tylko podczas przygotowanie tajskich dan, lecz w każdej nowoczesnej kuchni, która otwarta jest na eksperymenty.

Kolejne 180 stron to już wyłącznie przepisy. Receptury zostały podzielone na wiele kategorii – tradycyjnie znajdziemy przepisy na przystawki, zupy, dania główne, sałatki i desery. Oprócz tego w książce umieszczono pomysły na dania z makaronem i ryżem w roli głównej, potrawy wegetariańskie i dodatki do dań. Każdy z nich jest bogato ilustrowany, bo oprócz zdjęcia gotowej potrawy nie zabrakło też małych zdjęć, które pomóc nam mają w jego wykonaniu.

Jedynym minusem, który przyszedł mi do głowy podczas czytania tej książki, jest fakt, że niektóre produkty z kuchni azjatyckiej mogą być w naszym kraju trudno dostępne, co może zniechęcać do próbowania przepisów.

Zobacz wszystkie recenzje oraz weź udział w naszej dyskusji o książkach