Testowany wypiekacz pozwala na wypiek chleba w 3 rozmiarach: 500g, 700g oraz 1kg, może się więc sprawdzić przy różnej liczbie domowników. Maszyna ma jedno mieszadło, które świetnie się sprawdza przy zagniataniu ciasta. 15 różnych programów daje szeroki wachlarz możliwości. BM450 posiada również funkcję ulubione, dzięki której możemy stworzyć i zapisać nasz ulubiony program (ustawienia obejmują długość czasu kolejnych faz zagniatania i wyrastania ciasta – do 4 takich cykli, co może być poprzedzone nagrzewaniem urządzenia, całość kończy wypiek i możliwość utrzymywania temperatury).
Na uwagę zasługuje funkcja opóźnionego startu urządzenia. Możemy ustawić wypiekacz z wyprzedzeniem do 15 godzin, dzięki temu może nas obudzić zapach świerzego chleba (na który składniki wsypaliśmy do wypiekacza poprzedniego wieczora) lub świeży chleb może na nas czekać po powrocie z pracy. Korzystałam z tej funkcji i naprawdę ją polecam, ponieważ jeszcze ciepłe pieczywo smakuje najlepiej.
Testowany wypiekacz posiada również funkcję szybkiego wypieku bochenka w czasie 59 minut. Korzystając z tego programu możemy upiec chleb bardzo szybko, ale nie będzie on tak wyrośnięty jak w przypadku standardowych programów, gdzie wypiek 1kg bochenka trwa około 3 godzin. Jest to jednak doskonała funkcja, jeżeli nie chcemy czekać tak długo.
Wypiekacz posiada również program do pieczywa bezglutenowego.
Wypiekacz BM450 posiada automatyczny dozownik do ziół, orzechów, nasion, suszonych pomidorów, oliwek itp. Dzięki temu pozostają one w całości, jeżeli zostaną dodane na samym początku razem z pozostałymi składnikami, wówczas zostaną zbyt rozdrobnione i nie będą widoczne w upieczonym chlebie.
W wypielaczu BM450 możemy oczywiście przygotować również ciasta: drożdżowe słodkie np. brioche lub bez drożdży, z proszkiem do pieczenia, zbliżone do muffin lub ciast ucieranych (w czasie 1 h 22 minut).
Instrukcja obsługi zawiera 5 przepisów: Chleb podstawowy biały, brioche, chleb razowy, chleb szybki 59min oraz rogaliki chlebowe.
Mocną stroną wypiekacza Kenwood BM450 jest jego atrakcyjny design oraz solidne wykonanie. Obudowa ze stali nierdzewnej oraz czarna pokrywa wykonana z grubego szkła są niezwykle estetyczne i będą się dobrze prezentować w nowoczesnej kuchni.
Wypiekacz BM450 jest sterowany za pomocą panelu dotykowego, co nie tylko nowoczesne, ale również bardziej praktyczne np. jeżeli chodzi o czyszczenie urządzenia.
Załączam zdjęcia gotowych wypieków: chleba razowego (program 3) oraz ciasta trójkolorowego drożdżowego (program 6 – pieczywo typu brioche).
Komentarze