Do zrobienia smacznych kotletów mielonych wcale nie potrzeba wymyślnych przypraw czy techniki smażenia. Przeciwnie - im prościej, tym lepiej. Tak naprawdę wystarczy pamiętać o dwóch składnikach, które nadają potrawie aromatu i wspaniałego smaku. 

Co dodać do kotletów mielonych?

Podstawą smacznych kotletów, poza mięsem wysokiej jakości, jest nie tylko cebula, ale także czosnek. I to w dużych ilościach. Spokojnie możecie użyć 3 ząbków czosnku - kotlety od razu nabiorą charakteru. Nie zapomnijcie też o ziołach, ponieważ sama sól i pieprz nie wystarczą. Polecamy wam użyć majeranku, który doskonale pasuje do mięs i sprawdzi się również w przypadku kotletów mielonych.
Z kolei cebulę warto zetrzeć na tarce na małych oczkach - to pozwoli uniknąć całych kawałków cebuli w kotletach, ponieważ nie wszyscy za tym przepadają. 

Sprawdzony przepis na pyszne kotlety mielone

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • bułka kajzerka namoczona w mleku.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od namoczenia bułki w mleku - wystarczy około 10 minut. Dzięki niej kotlety będą delikatniejsze;
  2. Obierzcie cebulę oraz czosnek. Cebulę zetrzyjcie na tarce na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Wymieszajcie w misce z mięsem;
  3. Odciśnijcie bułkę z mleka i dodajcie ją do mięsa. Wbijcie jedno jajko oraz wsypcie przyprawy: majeranek, sól i pieprz. Masa mięsna powinna mocno pachnieć majerankiem, dlatego nie bójcie się przesadzić z ilością. Warto rozetrzeć go wcześniej w dłoniach, by wydobyć cały aromat;
  4. Zwilżcie dłonią i uformujcie z masy kotlety. Każdy z nich obtoczcie w bułce tartej;
  5. Rozgrzejcie olej na patelni i gdy będzie już gorący, wyłóżcie kotlety. Smażcie z obu stron, na średnim ogniu, aż będą ładnie przypieczone. 

Takie klasyczne kotlety mielone polecamy wam podawać z ugotowanymi ziemniakami i surówką z buraków