Tarta czekoladowa – jak ją opisać? To powinno stać się zadaniem poety, bo jak prozą oddać tę kremową i puszystą konsystencję, przełamaną kruchością ciasta? Jak przedstawić ten moment, w którym tarta czekoladowa rozpływa się w ustach, a my uświadamiamy sobie, że jest to deser doskonały: bo doskonale smakuje, doskonale wygląda, doskonale pachnie i dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych.

Tymczasem jednak kłania nam się rzeczywistość – w końcu zanim zaczniemy rozkoszować się tartą, trzeba ją przygotować. Na szczęście taka tarta ma jeszcze tę zaletę, że łatwo się ją robi. To zresztą cecha tart w ogólności – są to bardzo wdzięczne w robieniu ciasta, zwłaszcza że do ich przygotowania możemy użyć gotowych płatów ciasta francuskiego. Najistotniejszą kwestią, która sprawi, że nasza tarta będzie doskonała – jest krem.

Tarta czekoladowa – krem

Trudno o coś smaczniejszego niż mus czekoladowy o puszysto-piankowej konsystencji, z którym tarta czekoladowa smakuje wprost niebiańsko. Mus można zrobić bardzo łatwo: wystarczy ubić śmietanę i zmieszać ją z roztopioną czekoladą. Choc jest też inny sposób na przygotowanie musu czekoladowego.

Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w wodzie i przestudzić. Kiedy czekolada będzie prawie wystudzona dodać żółtka i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masa bardzo stężeje. Dodać 3 łyżki piany i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i bardzo delikatnie połączyć. Przelać na zimny spód z kruchego ciasta. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

Tarta czekoladowa z musem ma dodatkowy atut: możliwość urozmaicania smaków: mus z gorzkiej czekolady, mus z czekolady mlecznej lub białej lub mieszanki. Np. tarta z musem z białej czekolady posypana startą gorzką czekoladą. Albo mus z mlecznej czekolady oblany roztopioną białą czekoladą. I oczywiście absolutni hit smakowy: tarta z musem z chili. Słodko-pikantny smak tego ciasta jest dość ekstrawagancki i nie każdemu musi przypaść do gustu, ale dla wielu osób nie ma nic smaczniejszego. A skoro o ekstrawagancji mowa, to pewnie posmakuje Wam tarta czekoladowa z bazylią i sosem grejpfrutowym.

Krem do tarty można jeszcze zrobić z budyniu czekoladowego, można przygotować czekoladowe ciasto, a tartę udekorować owocami – ach, to ciasto daje naprawdę wiele fascynujących możliwości.

 

Przy okazji, skoro jesteśmy przy temacie czekoladowych kremów i musów, warto poruszyć kwestię: jak najlepiej roztopić czekoladę? Otóż najlepszym na to sposobem jest zalanie dna garnuszka cienką warstwą mleka i dodanie łyżeczki masła. Na taki spód rozkruszamy czekoladę i w miarę jej rozpuszczania stopniowo dolewamy mleka, uzyskując w ten sposób oczekiwaną konsystencję. Tym samym możemy przygotować zarówno czekoladę do picia, jak i czekoladę, dzięki której ostatecznie powstanie tarta czekoladowa.

Tarta czekoladowa – przepisy

Ponieważ tarta to ulubiony deser łasuchów, czasem sam krem czekoladowy nie wystarczy. Dlatego warto nieraz ciasto to urozmaicić, dodając np. banany, owoce leśne, gruszki lub bakalie.

 

Zobacz, jak jeszcze może być przygotowana tarta czekoladowa, przy okazji sprawdź też, w jaki sposób najlepiej zrobić ciasto na tartę.