Chrupiące ziemniaki z pieca to jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Te idealnie powinny być złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku przyjemnie kremowe. Czasem jednak wychodzą blade i mdłe, dlatego kluczem do sukcesu jest ich odpowiednie doprawienie. Na szczęście wystarczy odrobina pewnego aromatycznego złocistego proszku, aby zamienić je w prawdziwy rarytas.

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia w piekarniku?

Zwykle dodajemy do nich tylko sól i aromatyczne zioła, ale jest pewien dodatkowy składnik, dzięki któremu stają się obłędnie apetyczne. Aby ziemniaczane łódeczki nabrały nie tylko genialnego smaku, ale i pięknej złocistej barwy, najlepiej natrzeć je odrobiną kurkumy. Choć ta przyprawa zwykle nie kojarzy nam się z tym przepisem, to zdecydowanie warto dodawać ją za każdym razem do marynaty, gdyż wydobywa ze zwykłego ziemniaka to, co najlepsze.

Co więcej, taką kurkumową zaprawę można dodatkowo wzbogacić niewielką ilością miodu. Nie musimy obawiać się jego słodyczy, gdyż w niewielkiej ilości nie zdominuje on smaku ziemniaków, za to sprawi, że przepięknie się skarmelizują i zyskają obłędnie rumianą i chrupiącą skórkę.

Przepis na pieczone ziemniaki z kurkumą

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta rozmarynu
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a w tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki. Gotowe kawałki lekko osuszamy ręcznikiem papierowym.

2. W misce mieszamy oliwę, miód i wszystkie przyprawy, a następnie wrzucamy do naczynia pokrojone ziemniaki i dokładnie nacieramy je marynatą z każdej strony. 

3. Przyprawione ziemniaki przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 30-45 minut (w zależności od wielkości kawałków).