Autorka książki uważa, że kulinarne umiejętności praktyczne sprawdzają się jedynie wtedy, kiedy poparte są wiedzą teoretyczną. Stąd też pomysł na tę książkę, która ma stanowić kompendium wiedzy niezbędnej w kuchni.

Dzięki niej poznamy bliżej składniki i dania, które w naszych kuchniach zagościć powinny. Oprócz krótkiej historii, pochodzenia i właściwości arbuza, naleśników czy ogórka, dowiemy się, jak wybrać odpowiednie produkty, kiedy najlepiej je kupować i w jaki sposób wykorzystać, by czerpać z nich najwięcej.

Jak wskazuje tytuł, składniki ułożone są alfabetycznie –lekturę książki zaczynamy od ananasa, by na zupach skończyć. Każdemu produktowi towarzyszy garść przepisów, dzięki którym poznamy przeróżne wariacje i nowe sposoby wykorzystania mniej lub bardziej znanych produktów. Dowiemy się jak przygotować cienkie i chrupiące naleśniki oraz czy picie kawy jest zdrowe.

Książka zawiera wiele ciekawych przepisów, jednak brak zdjęć, które zostały zastąpione humorystycznymi rysunkami niezbyt do mnie przemawia. Wydaje mi się, że przez to książka sporo traci, stając się pozycją dla mało wymagających w kuchni osób. A szkoda, bo niektóre z przepisów i porad są bardzo ciekawe i przydatne również i dla bardziej zaawansowanych adeptów sztuki kulinarnej.

Zobacz wszystkie recenzje oraz weź udział w naszej dyskusji o książkach.