W okresie karnawału zdarza nam się wyskoczyć na imprezę zakrapianą wszelkiego rodzaju alkoholami. Niejednokrotnie zamawiamy drinka odruchowo, z przyzwyczajenia, lub też po prostu, „bo kolega pije to samo”. Warto jednak mieć jakąkolwiek wiedzę na temat alkoholi, tak by mieć pewność, że to co zamawiamy, spełni nasze oczekiwania.  Oto spis większości najbardziej popularnych alkoholi pitych przez ludzi na całym świecie.

Alkoholowe destylaty winne

Koniak

Najsłynniejszy winiak o zawartości około 40% obj. Alkoholu. Aby mieć prawo do używania nazwy koniak,  winiak musi być wyprodukowany z odpowiedniej odmiany białych winogron.

Jakość koniaku określa uregulowane oznaczenie na etykiecie.

Brandy

Jest to angielskie określenie napojów alkoholowych destylowanych z winogron gronowych i pod tą nazwą na światowym rynku występuje większość winiaków. Brandy może być destylowana również z wina owocowego, o czym trzeba poinformować konsumenta poprzez umieszczenie na etykiecie oznaczenia.

Metaxa

Najpopularniejszy winiak grecki. Zawiera około 40% obj. Alkoholu. Produkowany w kilku odmianach, o różnej jakości, oznaczonej na etykiecie gwiazdkami.  Gatunki Metany różnią się okresem starzenia oraz walorami smakowymi i zapachowymi.

Inne destylaty winne to np.:

  • Armaniak
  • Weinbrand
  • Pisco
  • Grappa
  • Marc

Alkoholowe destylaty zbożowe

Gin

Bez tej bezbarwnej vódki nie może się obejść żaden bar. Podstawowymi składnikami Ginu są jęczmień i żyto, a także wiele aromatyzujących, korzenno-ziołowych składników. Najważniejsze marki ginu to niesłodzony Dry Gin i London Dry Gin, oraz dosładzany syropem cukrowym Old Tom Gin i Playmouth Gin. W konsumpcji zajmuje drugie miejsce po whisky.

Czyste wódki zbożowe

Dawniej sprzedawano je jako lekarstwa. Dziś obok winiaków jest to jeden z najpopularniejszych w Niemczech, a także w Polsce, napojów alkoholowych. Wódki zbożowe produkowane są wyłącznie z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, oraz gryki. Nie wolno aromatyzować czystych wódek zbożowych oraz dodawać do nich innych alkoholi. Zwykła wódka zbożowa zawiera co najmniej 32% obj. Alkoholu, wzmocniona- co najmniej 38%.

Wódki czyste

Bezbarwne, lekko aromatyczne lub niearomatyzowane wódki produkowane z ziemniaków, kukurydzy lub prosa, o zawartości alkoholu minimum 32% obj.

Wódki zwykłe

Bezbarwny, klarowny roztwór wodny spirytusu o neutralnym smaku. Produkowana jest z różnych zbóż, lub ziemniaków. Zawartość alkoholu wynosi co najmniej 40% obj. Poza czystymi wódkami produkuje się też wódki aromatyzowane trawą żubrową, pieprzem, sherry, tarniną, limetami tp.

Whisk(e)y

Najpopularniejsza wódka świata. Amerykańska i Irlandzka whiskey pisana jest przez e, szkocka i kanadyjska bez e. Najbardziej znane typy whiskey to:

  • Scotch Whisky(whisky szkocka),
  • Burbon(whiskey amerykańska),
  • Isish Whiskey (Whiskey irlandzka),
  • Canadian Whisky (Whisky kanadysjka)

Alkoholowe destylanty roślinne

 

 

Ta grupa wódek zawiera całą gamę egzotycznych roślin, które są podstawowym surowcem do ich produkcji. Jak można się łatwo przekonać, będą to: proso, ryż, anyżek, daktyle, agawa, trzcina cukrowa jak również palmy i korzenie różnych roślin, z których również można otrzymać dobre i wysoko procentowe alkohole.

Rum

Rum wytwarzany na poszczególnych wyspach różni się aromatem i smakiem tak znacznie, jak wina produkowane w różnych częściach Europy. Rum po destylacji jest zawsze bezbarwny.

Tequila

Ta najpopularniejsza wódka meksykańska, produkowana ze sfermentowanego soku roślin gatunku zwanego Agawa tequilana jest tam znana od czasów Azteków. W wyniku destylacji otrzymuje się klarowną, białą tequilę o dużej zawartości alkoholu. Tequilę o barwie od żółtej aż do brunatnej otrzymuje się w efekcie wielokrotnego starzenia się tego napoju w dębowych beczkach. Zawiera około 45% obj. alkoholu.

Sake

Klarowny, na ogół jasnożółty napój alkoholowy otrzymywany z ryżu, tzw. Japońskie wino ryżowe- narodowy napój Japończyków. Podobna w smaku do sherry, zawiera 16-18 % obj. alkoholu.

Inne alkohole roślinne to np:

  • Mezcal
  • Arak
  • Anyżówka
  • Enzian

 

 

Likiery

 

Likiery to słodkie i gęste wódki gatunkowe, a więc napoje alkoholowe z dodatkiem cukru, środków aromatyzujących, wyciągów i destylatów roślinnych oraz owocowych, soków owocowych i olejków eterycznych.

Amaretto

Ten bursztynowego koloru likier włoski, produkowany jest ze słodkich i gorzkich migdałów, pestek moreli, wanilii i różnych ziół. Zawiera 28% obj. alkoholu.

Cointreau

Likier produkowany z gorzkich pomarańczy i cytryn. Zawiera 40% obj. alkoholu. Pije się go bez dodatków lub na lodzie. Uzywany bywa do napojów mieszanych oraz aromatyzowanych wypieków i przyrządzania słodkich wypieków.

Inne likiery to np:

  • Amaro Averna
  • Anisette
  • Apricot Brandy,
  • Cassis
  • Chartreuse

Wina musujące

 

 

Szampan

Niekoronowany król win musujących. Nazwa pochodzi od regionu w którym jest produkowany(Champagne). Jego produkcja jest kosztowna, ponieważ musi dojrzewać w butelkach, w których będzie sprzedawany (metoda szampańska)

Spumante

Najlepsze włoskie wino musujące. Najstarsze i najbardziej znane to Asti Spumante.

Inne wina musujace to np:

  • Sekt
  • Cava
  • Krimset

Wina Alkoholizowane

 

 

Wermut

Wino produkowane z dodatkiem ziół, alkoholu, cukru, karmelu wody. Pochodzi głównie z Francji i Włoch. Isnieją trzy rodzaje wermuta:

  • Słodki- biały lub czerwony i zawiera 15,5-16% obj. alkoholu.
  • Wytrawny- biały, zawiera 18% obj. alkoholu i co najwyżej 40 g cukru w litrze.
  • Półwytrawny-  wytwarzany jest również jako różowy.

Tokaj

Węgierskie wino deserowe produkowane w rejonie Tokaj, okręgu winnym leżącym około 150 km na północny- wchódz od Budapesztu.

Inne wina alkoholizowane to np:

  • Sherry
  • Madera
  • Portwajn
  • Malaga
  • Marsala
  • Samos