Czekoladowe szyszki zniknęły z oferty cukierników i z naszego menu na długo. Dziwne, że wszyscy o nich zapomnieli, bo jednocześnie popularność zyskały "kulki mocy", chrupiące ciastka najeżone bakaliami i inne łatwe do zrobienia słodkie trufle na zimno z chrupiącymi posypkami. Odświeżamy przepis na szyszki czekoladowe. Gotowe przechowujcie w lodówce, by szyszki nie zmiękły.
Szyszki czekoladowe - tradycyjny smak z dawnych lat
Głównym, chrupiącym składnikiem szyszek czekoladowych jest dmuchany ryż. Wciąż jest on produkowany, ale jednocześnie nieco zakurzony i zapomniany - znajdziecie go na najniższych półkach w sklepie, zwykle tuż obok chrupek kukurydzianych.
Ryż zlepiony był przy pomocy masy krówkowej lub rozpuszczonych krówek. Szyszki czekoladowe z masą krówkową nieco się "ciągną" przy jedzeniu, co nie wszystkim odpowiada i dla starszych osób bywa niekomfortowe przy jedzeniu. W nowej, ulepszonej przez nas wersji przepisu oba problematyczne składniki możecie zastąpić produktami, które przy okazji również będą bardziej odżywcze.
Szyszki czekoladowe w nowej odsłonie - co zamiast ryżu?
Istnieje zamiennik dla ryżu, który ma zdecydowanie więcej zalet dla naszego samopoczucia. Tak samo jak dmuchany ryż, chrupać będzie w deserze ekspandowany amarantus. Podczas procesu ekspandowania ziarno poddaje się działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. W ten sam sposób powstaje dmuchany ryż. Ziarna stają się dzięki temu "nadmuchane", chrupiące i zwiększają swoją objętość. Ekspandowany amarantus znajdziecie na sklepowych półkach ze zdrową żywnością.
A czym właściwie jest amarantus? Jest to znane od 4-5 tys. lat "pseudozboże" z prawdziwymi, dobroczynnymi właściwościami. Amarantus zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak. Jest też źródłem łatwo przyswajalnego białka i nie zawiera glutenu. Ma też skrobię, która jest zdecydowanie łatwiejsza do strawienia niż skrobia kukurydziana.
Przepis na szyszki czekoladowe
Składniki:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady*
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 130 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu**
- 2 łyżki miodu, najlepiej wielokwiatowego***
- 1/4 szklanki przegotowanej kranówki lub wody mineralnej w temp. pokojowej
*Jeśli wolicie słodsze desery, użyjcie gorzkiej lub deserowej czekolady. Ciekawie wyglądać i smakować będą też szyszki czekoladowe z białej czekolady.
**Opcjonalnie, cynamon (jeśli go nie lubicie lub macie na niego uczulenie), możecie zastąpić ekstraktem waniliowym, przyprawą do piernika, kakao lub połową łyżeczki mielonego kardamonu.
*** Miód możecie zastąpić innym płynnym słodzidłem, np. syropem z agawy, melasą, melasą karobową lub syropem klonowym.
Sposób przygotowania:
- Posiekajcie drobno czekoladę lub zetrzyjcie ją na wiórki za pomocą tarki;
- Do miseczki wsypcie amarantus, dodajcie czekoladę, miód, masło orzechowe i przyprawy. Wymieszajcie;
- Dodawajcie po łyżce wody, aż masa zacznie się kleić, a jednocześnie będzie zwarta;
- Uformujcie dłońmi małe kuleczki;
- Gotowe szyszki czekoladowe włóżcie na minimum godzinę do lodówki do utwardzenia.
Komentarze