Chyba każdy wie, że to, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Wielu z nas podchodzi do zdrowej diety jako metody pozbycia się kilku kilogramów, jednak klucz do sukcesu tkwi w zupełnie innym podejściu – zmianie swoich nawyków żywieniowych na zawsze. I właśnie taką zasadę wyznają siostry Hemsley, które założyły firmę oferującą „szyte na miarę posiłki”.

Książka „Sztuka dobrego jedzenia” to zbiór przepisów na zdrowe dania, dzięki którym zmienić można nawyki i jeść bardziej świadomie. Posiłki są zbilansowane, nie głodzimy się, ale tak dobieramy składniki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Dania są proste, kolorowe, szybkie i przyjemne w przygotowaniu. Nie musimy rezygnować z deseru, głodzić się i liczyć kalorii. Wszystkie dania skomponowane są tak, by nie odmawiać sobie i móc się najeść bez wyrzutów sumienia.

Zanim przejdziemy do przepisów, warto zapoznać się z poradami dotyczącymi zdrowej diety. Jak zmienić nawyki, jakie produkty wybierać, które ograniczać  jak je ze sobą łączyć. Siostry Hemsley dzielą się z czytelnikami 12 złotymi zasadami odżywiania, które pomogą zmienić podejście do jedzenia. I podpowiadają, jakie produkty i sprzęty warto mieć w swojej spiżarce, by swobodnie przygotowywać przepisy przez nie polecane. Na końcu książki znajdziemy też kilka wskazówek i przepisów na dania bazowe – wywar, przygotowanie roślin strączkowych i zbóż, masła z orzechów, przetwory.

Książka podzielona jest według posiłków -  pozwala więc na łatwe znalezienie przepisu, który nas interesuje. 150 receptur podzielono na kategorie: śniadania, zupy, sałatki, dodatki i przekąski, mięso i ryby, dania warzywne, sosy i dipy, desery i wypieki oraz napoje.

Przepisy z danej kategorii są tak dobrane, by szybko się nie znudzić. I tak na przykład – propozycje śniadaniowe to zarówno naleśniki z owocami, owsianka, granola czy frittata, a na obiad możemy zjeść zarówno spaghetti z cukinii w sosie bolońskim, zapiekankę pasterską, curry z cukinii i bakłażanów czy risotto z komosy ryżowej.

Każdy rozdział to wiele przepisów, które są tak skonstruowane,  że wystarczy zmienić dodatki i już mamy inne danie.  Większość dań brzmi znajomo - i o to chodzi bazujemy na prostych, domowych daniach, ale w nowej, zdrowszej wersji. Co ważne i pomocne – każdy przepis opatrzono wskazówką – jak daną potrawę podać i jakie wybrać do niej dodatki (oczywiście spośród przepisów z książki) oraz wskazówki, po jakie zamienniki sięgnąć, kiedy ciężko nam znaleźć określony składnik potrzebny do konkretnej potrawy.  Wszystkie dania są urozmaicone, pełnowartościowe i każda kategoria to moc pomysłów.

Jeśli chcemy wprowadzić zdrowe menu do naszej diety, pomocny z pewnością okaże się też jadłospis przygotowany przez autorki – przepisy tu są tak uporządkowane, by łatwo je wykorzystać. Już nie musimy się zastanawiać, które danie najlepsze będzie podane na zimno i zabierzemy je na piknik, co przygotować na romantyczną kolację dla dwojga,  a która przekąska sprawdzi się w pracy, zapakowana w pudełko. Takie zestawienia znacznie ułatwiają korzystanie z przepisów szczególnie tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni. Bardzo fajne i praktyczne rozwiązanie.

Książka z pewnością spodoba się tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki. Bo choć przepisy nawet z nazwy wyglądają znajomo, są podane w nowej, zdrowszej wersji, co czyni je ciekawymi. To też książka dla osób, które mają dość tradycyjnego jedzenia, chcą jeść zdrowo, ale niekoniecznie sałatki czy chlebki tekturki. To właśnie jest zaletą przepisów w książce „Sztuka dobrego jedzenia” – nie głodzimy się, jemy smacznie, zdrowo i ciekawie.