Szparagi – przepisy: krem ze szparagów

Krem ze szparagów to nasza ulubiona zupa, na początku wiosny jedzona w ogromnych ilościach. Intensywnie zielona, aksamitna, wyrazista w smaku – na to czekamy przecież przez cała zimę!

Nie potrzebujemy wielu składników by przygotować siebie takie danie. Wystarczy pęczek zielonych szparagów, bulion (najlepiej ten domowy), czosnek i cebula, które są bazą naszej zupy, ziemniak i przyprawy.

Aby przygotować taki krem ze szparagów, cebulę i czosnek, drobno posiekane, przesmażamy a garnku. Dodajemy pokrojone na kawałki szparagi i smażymy kilka minut. Warzywa zalewamy bulionem, wrzucamy pokrojonego ziemniaka i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Całość blendujemy na gładki krem, dodajemy sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową. Aby zupa ba jeszcze bardziej delikatna, możemy wzbogacić ją o śmietankę.

Taka zupa krem ze szparagów świetnie smakuje ze świeżym lubczykiem lub tymiankiem, domowymi grzankami albo drożdżowymi paluchami.

 

Jeśli kochasz szparagi, przepisy na krem ze szparagów znajdziesz w naszej galerii

 

Szparagi – przepisy: szparagi w szynce

Kolejnym daniem, które polecamy, jeśli chodzi o szparagi, to szparagi zapiekane w szynce. I znów mamy coś prostego do przygotowania i do tego danie, które nie wymaga od nas wielu składników. Co więcej, taka potrawa sprawdzi się na różne okazje. Bo to danie, które może pojawić się na naszych stołach zarówno jako kolacja na ciepło, ale i jako przystawka przed letnim obiadem lub jedno z dań na garden party.

W wersji podstawowej zielone szparagi, po odłamaniu zdrewniałych końcówek, smarujemy oliwą i każdego owijamy plastrem szynki – może być to szynka szwarcwaldzka, parmeńska lub inna ulubiona dojrzewająca, pełna aromatu szynka. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy maksimum kwadrans – szparagi powinny być wciąż chrupkie, ale jednocześnie miękkie w środku.

Jeśli chcemy przygotować bardziej aromatyczną wersję, do oliwy, którą posmarujemy zielone pędy, dodajemy pieprz, odrobinę soli (niezbyt dużo, bo szynka jest słona), odrobinę startej z cytryny skórki lub zmiażdżony czosnek. Posypujemy szparagi twardym serem – może być to parmezan lub mimolette i zawijamy w szynkę.

 

Szparagi – przepisy: makaron ze szparagami

Innym pomysłem na szparagi w naszym artykule jest makaron ze szparagami, czyli treściwe, sycące danie. Jest idealne na lato - robi się je szybko, więc nie musimy  tracić słonecznej pogody na stanie w kuchni i jest pełne świeżych, sezonowych warzyw. Latem uwielbiamy makaronowe dania, które można zjeść zarówno na ciepło lub na zimno, co bardziej przypominać będzie sałatkę, ale wciąż pyszną i sycącą. Niezależnie od tego, jak podamy nasz makaron ze szparagami, będzie on pysznym daniem!

Kiedy makaron się gotuje (polecamy tagliatelle), na patelni przesmażamy posiekany czosnek, a kiedy ten zezłoci się, wrzucamy pokrojone na kęs szparagi. Smażymy około 5 minut, by zmiękły, ale wciąż były jędrne. Ugotowany, odcedzony makaron dodajemy na patelnię, wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania tagliatelle. Mieszamy, gotujemy chwilę całość. Dodajemy mnóstwo świeżych ziół – tymianek, bazylię, oregano oraz odrobinę oliwy. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy świeżo startym parmezanem.

 

Więcej pomysłów na makaron znajdziesz w naszym artykule: makaron ze szparagami – 3 najlepsze pomysły

 

Szparagi – przepisy: szparagi zapiekane

Kiedy trwa sezon na szparagi, przepis na te zapiekane w szynce już wypróbowaliście i marzycie o czymś jeszcze, wypróbujcie nasz kolejny pomysł. Bo o ile te z szynką są bardziej przekąską, nasz kolejny przepis na szparagi zapiekane może być treściwym daniem obiadowym.

Tym razem wykorzystujemy białe szparagi, młode ziemniaki i cukinię, a warzywa zapiekamy pod beszamelem. Jeśli opcja wegetariańska to dla Was za mało, zawsze można dodać boczek czy plastry szynki lub pikantne chorizo.

Ziemniaki gotujemy na półtwardo, a obrane białe szparagi przez 10 minut. Pokrojoną na półplastry cukinię przesmażamy z cebulą i czosnkiem. Warzywa mieszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy beszamel, zalewamy nim warzywa i wstawiamy do piekarnika. Po kwadransie pieczenia, posypujemy szparagi zapiekane startym parmezanem i dopiekamy 5 minut. Gotowe danie posypujemy natka pietruszki i podajemy.

 

Zobacz nasze ulubione serwisowe pomysły na szparagi – przepisy na 4 szybkie dania znajdziesz w galerii.