Polacy uwielbiają grillowanie! Podczas letnich weekendów chętnie spędzają czas, biesiadując z rodziną i przyjaciółmi, zajadając dania z grilla. Jedną z popularniejszych grillowych potraw są szaszłyki z grilla. Dlaczego tak je lubimy? Bo za każdym razem można przygotować je na inny sposób! Zobacz pysznści na grilla, które warto wrzucić na ruszt!

 

Szaszłyki z grilla – wersja z mięsem

Jeśli chodzi o wersję z mięsem, chyba najbardziej lubimy nadziewać na szpadki mięso kurczaka. Jest delikatne, szybko się grilluje, wychodzi miękkie. Co więcej,  wcześniejsze zamarynowanie mięsa sprawi, że będzie ono wilgotne i soczyste. Marynata to także sposób, by mięso zyskało dodatkowego aromatu i smaku.

Co pasuje do szaszłyków z kurczakiem? Praktycznie wszystkie warzywa – papryka, pomidorki, cebula, cukinia, ale także owoce – ananas, suszona śliwka czy brzoskwinia. Kurczak odnajdzie się tez w towarzystwie sera żółtego, krewetek lub otulony szynką.

 

Szaszłyki z grilla – wersja z rybą

Jaką rybę wybrać, by nabić ją na patyczki? Oczywiście łososia! To chyba najpopularniejszy rodzaj ryby, który sprawdza się doskonale na ruszcie – jest aromatyczny, nie rozpada się i szybko dochodzi. Pamiętajmy, by mięso pokroić w dość grube kostki. Również i w tym przypadku idealnym dodatkiem będzie ananas, papryka, cebulka, młode ziemniaki, cukinia i bakłażan.

Jeśli nie przepadamy za łososiem możemy wybrać białe mięso ryby – morszczuka, dorsza czy sandacza, no i oczywiście krewetki. Także w tym przypadku, szaszłyki z grilla zyskują na smaku, jeśli mięso wcześniej zamarynujemy.

 

Szaszłyki z grilla – wersja warzywna

I miłośnicy warzyw znajdą coś dla siebie, przygotowując szaszłyki w wersji wegetariańskiej. Fajnie wyglądać będzie także pokrojona na plastry kolba kukurydzy, pomidorki koktajlowe, krążki cebuli, kolorowe papryki i czosnek. Jeśli chcemy, by danie było nie tylko kolorowe, ale i pożywne, nadziejmy na szpadki także tofu, wcześniej zamarynowane w sosie sojowym.  A jeśli nie tofu, to do warzyw pasuje także ser – feta, halloumi, mozzarella i twarde żółte sery.

Nie zapomnijmy o pieczarkach! Pasują one zarówno do szaszłyków wegetariańskich, jaki tych z kurczakiem, a małe szybko się grillują.

 

Szaszłyki z grilla – jak grillować

Wybór i kompozycja składników to jedno, ale pamiętajmy, że liczy się też wykonanie. Przed nabijaniem produktów na drewniane patyczki, namoczmy je w wodzie – dzięki temu zdejmiemy szaszłyk łatwiej ze szpadki, a mięso będzie bardziej wilgotne. Nabijając mięso na szpadki, zostawmy odstępy między kolejnymi składnikami – dzięki temu mięso po grillowaniu nie będzie surowe w środku. Kiedy mamy już gotowe, upieczone szaszłyki z grilla, ściągnijmy je z patyczków od razu, dzięki temu mięso nie przywrze do drewnianych szpadek.

Polecamy naszą galerię, w której, zebraliśmy aż 15 przepisów na szaszłyki na grilla.

Warto wypróbować też sałatki - szybka sałatka do grilla, będzie idealnym urozmaiceniem na stole i pasują do niej szaszłyki z grillaz kurczakiem.

Szukasz więcej pomysłów na dania na grilla? Zobacz naszą grillową sekcję!