Jeśli jesteście osłabieni i odczuwacie skutki wiosennego przesilenia i częstych zmian pogody, najlepiej nie czekajcie, tylko działajcie od razu. Aby skutecznie walczyć z przeziębieniem albo początkami infekcji, wcale nie musicie nawet wychodzić z domu do apteki. Skuteczny i w pełni naturalny syrop przygotujecie samodzielnie, we własnej kuchni. Potrzebne wam będą tylko 2 niedrogie składniki. Poznajcie babciny przepis w najprostszej wersji - bez gotowania.
Syrop z buraka - wartości odżywcze
Jak działa domowy syrop z buraka czerwonego? Jego dobroczynne właściwości trudno zliczyć nawet na palcach obu rąk. Stara, wielokrotnie wypróbowana receptura skutecznie łagodzi objawy przeziębienia i osłabienia, a także chroni przed przyszłymi infekcjami. Oto lista najważniejszych jego właściwości:
- ma działanie przeciwzapalne
- wspomaga odporność organizmu
- łagodzi kaszel oraz chrypkę i ułatwia odksztuszanie
- pomaga odkwaszać organizm
- ułatwia oddychanie i poprawia działanie dróg oddechowych
- pobudza produkcję czerwonych krwinek
Syrop z buraka - jak stosować?
Ta domowa mikstura jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale i przyjemna do picia, jest bowiem słodkawa i ma piękny rubinowy kolor. Warto pić ten prosty syrop nie tylko leczniczo, ale i profilaktycznie. Mikstura na bazie buraka jest w pełni bezpieczna i ma przyjemny smak, więc mogą ją stosować już dzieci powyżej 6 miesiąca życia. Ile razy dziennie należy pić syrop z buraka? Najlepiej robić to 2x dziennie po 1 łyżeczce, jednak jeśli męczy nas np. wyjątkowo uporczywy kaszel, porcję domowej mikstury można zwiększyć nawet do 1 łyżeczki co każdą godzinę.
Syrop z buraka - przepis
Ta mikstura może być przygotowana w kilku wersjach. Wszystkie z nich są równie skuteczne i smaczne, natomiast różnią się tylko metodą wykonania. Poniżej przedstawiamy dwa warianty na zimno, niewymagające gotowania. Sprawdźcie oba i wybierzcie ten, który bardziej wam odpowiada.
- Syrop z tartego buraka
Buraki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie buraczane wiórki przekładamy na drobne sitko lub gazę i wyciskamy z nich cały sok. Płyn mieszamy z miodem i przelewamy do słoiczka. Tak przygotowany syrop buraczany musi być przechowywany w lodówce.
- Najprostszy syrop z buraka z wgłębieniem
2. Z dużego buraka obcinamy końcówkę, tak, aby móc go stabilnie postawić. Z drugiej strony wydrążamy głęboką dziurę, którą wypełniamy miodem. Tak przygotowanego buraczka ustawiamy na talerzyku i umieszczamy w ciepłym miejscu na cały dzień. Już po kilku godzinach, we wgłębieniu zacznie tworzyć się cenny syrop.
Oba powyższe przepisy łączy jedna zależność, a mianowicie krótki termin przydatności do spożycia. Syrop z buraka należy spożyć maksymalnie w ciągu 2-3 dni, dlatego lepiej robić go w małych porcjach na świeżo.