Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie święta. Jakie zapachy przychodzą Wam na myśl? Dla mnie święta to bakalie, cytrusy, orzechy, przyprawy korzenne.  Byłam wniebowzięta, kiedy 5 lat temu odkryłam smak Mince Pies. Krucha babeczka, której wnętrze wypełnia słodka (może aż za) bakaliowa masa.

„Mince” po angielsku znaczy – zmielone mięso. Czy więc jednym ze składików tego deseru jest mięso?

W obecnych czasach już nie, ale kiedyś...

Historia Mince Pies (zwanych inaczej Mincemeat) sięga już XIII wieku. Wtedy był to duży angielski pie wypełniony różnorakimi mięsiwami  z dodatkiem bakalii, cukru i korzennych przypraw, które w tamtym okresie Wielka Brytania zaczęła sprowadzać do swojego kraju.

Składniki te były bardzo drogie, dlatego też większość ludzi używała ich do wypieków tylko z okazji świąt. Bożonarodzeniowe Mince Pies musiały składać się z 13 składników, aby symbolizować Chrystusa i jego dwunastu apostołów.

W 1720 roku Edward Kidder napisał w „Pastry i Cookery” , że najlepiej do Mince Pies dodawać wołowe flaczki i języki, skórki cytrynową i mince piespomarańczową, cukier, żurawinę, przyprawy korzenne i soki cytrusowe.

W czasach wiktoriańskich preferowano przygotowywanie babeczek z pieczonym mięsem wołowym.  Był to specjał, którym świętowano Boże Narodzenie na dworze Królowej Wiktorii. Specjalizował się w nim kucharz królowej Elme Francatelli.

W XIX wieku stopniowo odchodzono od łączenia mięsa z cukrem. Mince pies zaczęły przypominać te współczesne, chociaż w dalszym ciągu do masy dodawano wołowy lub barani łój.

Obecnie nie dodaje się do Mince Pies zwierzęcego tłuszczu, co pewnie jest pociechą dla wegetarian.  Babeczki można kupić niemal w każdym sklepie w Wielkiej Brytanii.

Zapraszam do upieczenia własnych Mince Pies.

Nadzienie do Mince Pies według Nigelli Lawson:

Składniki:

75 g ciemnego cukru

600 ml czerwonego wina

300 g żurawiny

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka zmielonego imbiru

Pół łyżeczki zmielonych goździków

75 g porzeczek

75 g rodzynek

30 g suszonej żurawiny

1 pomarańcza, skórka i sok

25 ml brandy

Kilka kropel migdałowego ekstraktu

Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki miodu

Z podanych składników wyjdzie około 600 ml nadzienia. Można przygotować je kilka miesięcy przed świętami i włożyć do słoików.

Przygotowanie:

W dużym garnku na małym ogniu rozpuść cukier w winie.
Dodaj świeżą żurawinę i zamieszaj.mince pies
Dodaj cynamon, goździki, imbir, porzeczki, rodzynki, suszonej żurawiny, skórkę i sok pomarańczowy.  Widelcem można rozgnieść świeże owoce.
Doprowadź masę do delikatnego wrzenia i gotuj przez około 20 minut.
Zdejmij z gazu i ostudź nadzienie.
Dodaj brandy,  oba ekstrakty i miód. Drewnianą łyżką wymieszaj i porozgniataj składniki.
Przełóż nadzienie do słoików. W lodówce świeże nadzienie można przechowywać przez około dwa tygodnie.

Łatwe Mince Pies według Ainsley Harriott

Składniki:

140 g zimne masło

225 g mąki

50 g zmielonych migdałów

50 g drobnomielonego cukru

1 skórka z jednej pomarańczy

Szczypta soli

1 żółtko

1-2 łyżeczki zimnej wody

280 g nadzienia do Mince Pies

1 ubite jajko

Cukier puder do posypania babeczek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 C
Ugnieć masło z mąką, migdałami, solą, cukrem i skórką pomarańczową. Masa powinna mieć konsystencję kruszonki.mince pies
Połącz masę z żółtkiem i dodaj 1-2 łyżeczki zimnej wody.  Ugnieć, aż powstanie miekkie ciasto. Włóż je do plastikowego worka i potrzymaj w lodówce przez 20 – 30 minut.
Zimne ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Wytnij z niego 18 około 7,5 cm koła.
Natłuść foremki do babeczek. Wyłóż je ciastem.
Każdą babeczkę napełnij nadzieniem.
Z pozostałego ciasta wytnij, na przykład gwiazdki czy choinki i wyłóż nimi wierzch babeczek.
Posmaruj wierzch ubitym jajkiem.
Piecz przez około 12-15 minut.

Upieczone mince pies wyjmij z piekarnika. Przez chwilę potrzymaj je w foremkach, następnie przełóż na kuchenną kratkę i pozostaw do wystudzenia.

Zimne oprusz cukrem pudrem.