Zanim zabierzemy się za zakupy powinniśmy wiedzieć, co tak naprawdę jemy i kupujemy. A że z naszą wiedzą różnie bywa, z pomocą przyjdą nam felietony "Świadome gotowanie" autorstwa Emeslive. W swoich tekstach chce on podejmować tematy związane z jakością żywności, ekologią, racjonalnym odżywianiem.

Oto co pisze o swoim pomyśle autor cyklu:

Codziennie podejmujemy wiele decyzji. Planujemy menu, przeglądamy gazetki reklamowe, robimy zakupy. Te wszystkie czynności mają istotny wpływ na to, co znajdzie się w naszej lodówce i na talerzu. Mimo tego, że ma ona decydujący wpływ na domowy budżet i nasze zdrowie, ekonomii zakupów poświęcamy zbyt mało czasu. Zdecydowanie więcej uwagi poświęcamy na obmyślanie tego co będziemy gotować, niż z czego będziemy gotować. Producenci żywności coraz więcej pieniędzy płacą technologom żywności i specom od marketingu, by maksymalnie utrudnili nam wybór pomiędzy wartościową żywnością, a śmieciowym jedzeniem. Podejmowanie właściwych decyzji z dnia na dzień robi się coraz trudniejsze. Z opakowań atakują nas niezliczone slogany reklamowe, laury, odznaczenia i certyfikaty, a do zrozumienia składu produktu przydałby się doktorat z chemii.

Jak przebrnąć przez pełen promocji labirynt sklepowych alejek? Po czym rozpoznać prawdziwą zdrową żywność? Co zrobić, by taniej kupować produkty dobrej jakości?

Na te i wiele więcej pytań, nurtujących każdego świadomego konsumenta, znajdziecie odpowiedź co środę w moich felietonach.

Co tydzień będziecie mogli przeczytać jeden z artykułów z konkretnego działu:

1. Komentarze do bieżących wydarzeń

Promocja polskiej kuchni w Brukseli

Moda na świeże mleko

Żywność modyfikowana genetycznie

2. Sekrety producentów

Fairtrade - handel prawie sprawiedliwy

Żywność ekologiczna

Jedz świadomie - wędliny

3. Jak mądrze kupować

Czy opłaca się być lojalnym klientem?

Supermarket - jak płacić mniej

Czy warto płacić kartą? cz.I

Czy warto płacić kartą? cz.II

Nie spocznę na laurach...