Gotująca baletnica? Tak! Svetlana Ovsyankina przekonuje, że najlepsze posiłki to te przygotowane w domu. Na swoim Instagramie przedstawia coraz to nowe przepisy – znajdziecie tam mnóstwo ciekawych inspiracji.

Svetlana Ovsyankina „Fit przepisy od baletnicy”

Książka Ovsyankiny udowadnia, że fit wcale nie znaczy niesmacznie, wręcz przeciwnie. W książce Svetlany są zarówno przepisy na dania wytrawne, jak i słodkie. Baletnica podkreśla, że wbrew pozorom tancerki jedzą całkiem sporo – muszą w końcu mieć siłę na długotrwały wysiłek fizyczny.

Svetlana pisze także o tym, że warto czasami pozwolić sobie na ulubione dania lub produkty, nawet jeżeli nie należą do najzdrowszych. Stosujmy zasadę 80/20 – nasza dieta w 80% powinna składać się ze zdrowych potraw, natomiast w 20% możemy jeść np. ciastka czy pizzę.

Deser dla baletnicy – lekki i zdrowy

W naszym konkursie na Facebooku poprosiliśmy was o wybranie deseru, który przygotowalibyście dla baletnicy. Odpowiedzi były jednoznaczne – postawilibyście na coś, co nie będzie zbyt kaloryczne, a do tego przygotowane ze zdrowych, pełnowartościowych produktów.

Najprostszym deserem, który można by zaserwować baletnicy, jest po prostu jogurt z domowym musli. Możemy urozmaicić go owocami lub… owocowymi chipsami. W piekarniku możemy przyrządzić np. chipsy z kiwi, banana lub jabłka. Będą dobrym dodatkiem także do owsianki lub po prostu zdrową przekąską.

Popularnością w waszych odpowiedziach cieszył się też pudding chia. Nasionka chia najlepiej smakują z mlekiem, np. kokosowym lub jogurtem. Do tego oczywiście owoce! Pudding chia z jagodami z odrobiną miodu i płatków migdałowych, pudding chia szpinakowy z figami czy pudding chia z musem z kaki i kiwi to pożywne, a przy tym smaczne propozycje.

Wśród innych waszych pomysłów na lekki deser pojawiły się m.in. płatki ryżowe przekładane musem owocowym z kaki i kiwi, kulki mocy, czyli ciastka z płatków owsianych z pestkami dyni oraz mus na bazie awokado, kakao i banana.

Nie zapomnieliście również o ciastach. Baletnicy podalibyście ciasta brownie i blondie. Jednak nie w wersji klasycznej, ale fit. Brownie przygotowalibyście więc z fasoli, banana i gorzkiej czekolady, a blondie z białej fasoli, banana i białej czekolady. Innym ciastem, które podalibyście baletnicy jest nerkownik. To wegańska wersja sernika, w której „serowa” masa wykonana jest z orzechów nerkowca. Zamiast spodu z kruchego ciasta do nerkownika przygotujecie spód z daktyli i wiórków kokosowych. Do tego sos z czerwonych owoców – malin, porzeczek, truskawek – i pyszne ciasto gotowe!

Co ciekawe, wśród propozycji pojawił się także tort czekoladowy – wbrew pozorom nie jest to zakazany przysmak dla baletnicy! Jak pisze w swojej książce Svetlana baletnice jedzą dużo czekolady. Podobnie deser eton mess, złożony z bezy i owoców czy klasyczne tiramisu z pewnością przypadłyby im do gustu. Podsumowując, baletnica z pewnością nie wyszłaby od was głodna – podejrzewamy też, że w pełni zaspokoiłaby swój apetyt na słodycze!