Nie od dziś wiadomo, że kuchnia japońska jest jedną z najbardziej estetycznych kuchni świata, a „piękno oznacza ogromne staranie o szczegóły, uważny wybór naczyń i przyborów kuchennych, również ze zwróceniem uwagi na ich ułożenie”. (str. 7). Dlatego sercem i duszą japońskiej kuchni jest właśnie sushi. A dlaczego? Ponieważ właśnie w jego przygotowywaniu kucharz wyraża swój artyzm i zmysł sztuki, pokazując zdolności do komponowania obrazów. „Smakowite kąski z ryżu wyglądają jak płytki mozaiki, a cienkie kawałki ryb – jak pociągnięcia pędzlem na malowidle”. (str. 9)
Oprócz przepisów (o różnym stopniu zaawansowania) znajdziecie tutaj także mnóstwo porad dotyczących odpowiedniego przygotowania poszczególnych składników sushi np.: ryżu, białych ryb, owoców morza i warzywnych dodatków. Zapoznacie się także z technikami przygotowywania tej oryginalnej potrawy, a jeśli ciekawi Was historia i kultura Japonii oraz cały rytuał związany ze spożywaniem posiłków w Kraju Kwitnącej Wiśni – to poradnik spełni Wasze oczekiwania. Całości dopełniają piękne, smakowite zdjęcia.
Po przeczytaniu poradnika wykonanie sushi i sashimi przestaje być przeszkodą nie do ominięcia.
Autorami tekstów są Rosalba Gioffre i Kuroda Keisuke, przepisów Rie Hasegawa, a fotografiami opatrzył Giovani Petronio.
Polecam wszystkim, którzy sushi kochają oraz tym, którzy jeszcze sie do niego nie przekonali.
Komentarze