To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie dzisiaj i w przyszłości. Uważa się, że warunkiem długowieczności w zdrowiu i świetnym samopoczuciu są trzy ważne elementy: zdrowe żywienie, aktywność umysłowa i fizyczna oraz pozytywne nastawienie do życia.


Superfood to żywność nadzwyczajna, bomba witaminowa z  ogromem składników mineralnych, substancji bioaktywnych, enzymów oraz aminokwasów, występujących w stężeniu ponadprzeciętnym. Jedzenie to jest uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia, a nawet może pomóc w leczeniu niektórych schorzeń. Żyjemy coraz dłużej, a liczba chorych na cukrzycę, nadciśnienie, miażdżycę, udary mózgu, chorobę niedokrwienną serca czy osteoporozę w krajach rozwiniętych stale rośnie.


Lista produktów zaliczanych do superfood jest superdługa i nie istnieje jedna konkretna z ich oficjalnym zestawieniem. Niektóre produkty nie są nowe na rynku, tylko po prostu zapomniane. Inne bardzo egzotyczne jak jagody goji, czy pospolite jak czosnek. Nie ma jednoznacznych wytycznych włączających produkty do grupy superfood, muszą mieć to coś naj... To trochę tak, jakby na talerzu spotkali się Batman, Superman, Spiderman, Ironman i inni superherosi. Dieta oparta o te produkty daje więcej energii, witalności i zdrowia, poprawia samopoczucie, uodparnia na stres i usprawnia myślenie. Włączenie ich do codziennego menu zaowocuje lepszym zdrowiem i samopoczuciem.


Niezwykłe jest to, że mała porcja superfood dostarcza ogromną ilość składników odżywczych, jakiej nie znajdziemy w kilogramach żywności typu fast food. Nie powinniśmy jednak rezygnować ze zwykłego jedzenia, należy jedynie umiejętnie włączyć superżywność do codziennego jadłospisu. To dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety. Czyli dalej jemy 5 posiłków dziennie, 3 większe i 2 przekąski. Na talerzu nie powinno zabraknąć warzyw, owoców, ryb, nasion i kasz. Odżywiajmy się w sposób przemyślany, a nie modny. Łyżka nasion chia z jogurtem jest dużo bardziej odżywcza niż ciastka, które mają je w swoim składzie. Pamiętajmy jednak o złotym środku. Nie każde superfood musi być drogie, a nie wszystko, co drogie, musi być superfood.

Przedstawiam moją subiektywną listę światowego i naszego rodzimego superfood oraz superziół. To lista TOP 10 podana w porządku alfabetycznym, aby żadnej superżywności nie faworyzować ani nie skrzywdzić.
Warto pamiętać, że na liście superfood nie znajdują się tylko egzotyczne, drogie produkty z różnych stron świata, ale także zwykłe ogólnodostępne, lokalne i polskie. Większość z nich kupicie bez problemu w sklepie lub przez internet.

Światowe superfood to między innymi:
- algi
- amarantus
- awokado
- jagody goji i acai
- kakao
- kiełki
- komosa ryżowa quinoa
- nasiona chia
- oliwa
- orzechy i migdały


Polskie superfood to:
- brokuły
- jajka
- kasza jaglana
- kiszona kapusta
- miód
- olej lniany
- pigwa
- siemię lniane
- sok z brzozy
- szpinak


Superzioła:
- aloes
- babka płesznik
- czarnuszka
- czosnek
- echinacea
- imbir
- kurkuma
- pokrzywa
- zielona pietruszka
- żeń-szeń


Nowości zaliczane do superfood, o których niedługo będzie głośno:
- astragalus - traganek
- ashwagandha - indyjski żeńszeń
- kambucza - grzyb herbaciany
- maca - korzeń peruwiański
- rhodiola - różeniec górski