Zapytany w jednym z wywiadów o najszczęśliwszy moment w życiu, wymienia zdobycie właśnie trzeciej gwiazdki Michelin. Ale ta historia musiała się jakoś zacząć...

Heston twierdzi, że wszystko zaczęło się, gdy miał 16 lat i wraz z rodziną byli w trzygwiadkowej restauracji usytuowanej pod ogromnymi klifami w Prowansji. To nie było tylko niesamowite jedzenie, ale także piękno otoczenia: wyśmienity zapach lawendy w powietrzu, cykające świerszcze i pluskające fontanny. To był moment, kiedy Heston pokochał gotowanie i ideę zostania kucharzem. Zajęło jednak ponad 10 lat ciężkiej pracy, aby to marzenie się spełniło.

W wieku 18 lat skończył szkołę i jeszcze nic wtedy nie zapowiadało jego znakomitej kariery w świecie kulinarnym. Za dnia pracował między innymi jako kontroler kredytowy i komornik, miał na utrzymaniu żonę i dwójkę dzieci. Gotował po nocach, głównie klasyczne potrawy kuchni francuskiej, nieraz nie spał w ogóle, aby dojść do perfekcji: z technikami przygotowania jedzenia i wydobyciem z niego niesamowitego aromatu. W wakacje jeździł po francuskich restauracjach i winiarniach, ucząc się i kolekcjonując "smakowe" wspomnienia na przyszłość.

Ten angielski kucharz z niespotykaną historią jest kompletnym samoukiem, nie kończył żadnej szkoły gastronomicznej, żadnego kursu, nic. Pierwsze zatrudnienie w obecnym zawodzie znalazł we własnej restauracji! Był jedynie przez tydzień przyglądając się w restauracji Marco Pierre White'a i przez 10 dni w nieodpłatnej pracy u Raymonda Blanca.

Przełom w jego myśleniu o gotowaniu przyniosła książka Harolda McGee On Food and Cooking, wtedy zaczął intensywniej myśleć o eksperymentowaniu w kuchni.

W 1995 roku, kiedy Heston miał 29 lat, kupił czterystapięćdziesięcioletni pub w Bray (Anglia), był mały, z ciasną kuchnią, toaletą na zewnątrz i bardzo nieciekawą reputacją. Jednak Blumenthal zdołał podźwignąć lokal i stworzyć z niego restaurację The Fat Duck, która obwołana została najlepszą angielską restauracją i znajdowała się w 2006 na drugim miejscu w rankingu najlepszych restauracji świata!

Obecnie Heston ma cztery restauracje, napisał kilka książek kucharskich, pisał do wielu magazynów i miał swoje programy na Discover Science, w BBC i na Channel 4. Jest znany z ekstrawaganckich potraw, takich jak owsianki ze ślimakami, lodów o smaku bekonu i jajka, czy oszukanej zupy żółwiowej.

Pamiętajmy jednak, że czterdziestosześcioletni obecnie kucharz z  Buckinghamshire nie zakończył jeszcze swojej kariery...