Jesień przypomina o sobie nieubłaganie. Jest to jednak sezon obfity we wspaniałe owoce, takie jak słodko-kwaśne jabłka, gruszki, winogrona czy śliwki. Te ostatnie najczęściej lądują w powidłach, dżemach oraz wypiekach. Robicie klasyczne ciasta drożdżowe, jogurtowe, na białkach czy kruche? Szczególnie kruche ciasto bywa trudne do przygotowania. Jeżeli borykacie się z miękkim, zakalcowatym spodem, następnym razem musicie skorzystać z patentu mojej babci. Ona wiedziała, jak zrobić kruche ciasto, które bije na głowę nawet wypieki z cukierni. Pokażę wam jej technikę. 

Jaki tłuszcz stosować do ciasta kruchego i w jakich proporcjach?

Bez względu na to, do czego chcecie użyć ciasta kruchego, bardzo ważne są składniki oraz ich proporcje. Nie ma jednak tutaj jednej, kluczowej zasady. Jest kilka możliwości, które pozwolą wam na uzyskanie takiego efektu oraz smaku, na jakie macie ochotę. Wypróbowałam kilka kombinacji, które mogę wam z czystym sercem polecić:

  • 1:1 masło i smalec - te proporcje sprawią, że kruche ciasto będzie naprawdę chrupiące i maślane w smaku,
  • kostka masła na każde 350 g mąki + 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% - ciasto z takiego połączenia wychodzi kruche, bardzo zwarte i świetnie nadaje się do wyłożenia nadzieniem z owoców,
  • kostka margaryny roślinnej na każde 400 g mąki + 2 łyżki śmietany kremówki - gdy nie macie masła, możecie użyć takiej kombinacji - zapewni również dobrą, kruchą teksturę i smak ciasta.

Przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami

Wybierzcie okrągłą lub prostokątną formę do pieczenia. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, aby nadzienie ze śliwek nie wypłynęło na boki ścianek formy. Sekretem kruchego i bardzo smacznego spodu jest odpowiednie zabezpieczenie owoców. W pierwszej kolejności musicie uprażyć owoce tak, aby powstał gęsty syrop, bez dodawania do śliwek mąki ziemniaczanej. Kolejnym krokiem jest posypanie nieupieczonego spodu kaszą manną przed włożeniem nań owoców. To swoistego rodzaju bariera, która zabezpiecza kruche ciasto przez nasiąknięciem. Dzięki temu, nawet, jeśli owoce puszczą soki podczas pieczenia, spód pozostanie idealnie maślany, kruchy i nierozmoczony

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 600 g śliwek węgierek
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie wypestkujcie i przełóżcie do rondla.
  2. Prażcie owoce przez około 15 minut do uzyskania gęstej masy przypominającej syrop.
  3. Na tym etapie możecie doprawić śliwki kardamonem.
  4. W misie połączcie mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę.
  5. Szybko wyróbcie masę na ciasto kruche, jedynie do połączenia składników.
  6. Następnie podzielcie ciasto na dwie kulki, zawińcie je w folię spożywczą i przełóżcie na 30 minut do lodówki.
  7. Rozwałkujcie jedną z kulek i rozłóżcie ją na dnie formy, wklepcie palcami.
  8. Wsypcie kaszę mannę na dno.
  9. Następnie  na surowy spód ciasta wyłóżcie ostudzone owoce.
  10. Przykryjcie śliwki kolejną, rozwałkowaną warstwą ciasta - możecie ją również zetrzeć, jeżeli chcecie, aby wierzch miał bardziej dekoracyjną teksturę a la kruszonka.
  11. Pieczcie ciasto kruche ze śliwkami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  12. Po wyciągnięciu ostudźcie placek i pozwólcie mu całkowicie się schłodzić.
  13. Podawajcie ciasto kruche ze śliwkami najlepiej jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych.