Sosy to ukoronowanie każdej potrawy. Nie tylko pieczeni, lecz także sałatki czy owocowego deseru. Dzięki nim właśnie potrawy zyskują dodatkowy smak. W książce Petera Auera, poświęconej tym dodatkom, znajdziemy wiele pomysłów na sosy do dań mięsnych, lekkich letnich sałat, rozgrzewających i gęstych sosów warzywnych czy przeróżne rodzaje pesto.

Książka to publikacja na bardzo wysokim poziomie, przygotowana ze starannością i dbałością o szczegóły. Jest bogata w zdjęcia i rady. To bogactwo wskazówek ułatwi nam przygotowanie sosów, które często traktowane są po macoszemu. Wszystko napisane w przystępny jasny sposób.

Autor zaczyna swoją książkę od przedstawienia nam krótkiej historii sosów oraz ich najbardziej podstawowego podziału – na jasne i ciemne, warzywne i maślane oraz deserowe. To pokazuje ich różnorodność i ogromne pole do popisu kucharza. Nie zapomniano także o wskazaniu przydatnych do przygotowania sosów akcesoriów kuchennych, które ułatwią pracę.  W dalszej części dowiadujemy się składnikach-bazach do poszczególnych rodzajów sosów, przyprawach oraz produktach służących do zagęszczania wywarów i sosów. Znajdziemy wiele wskazówek i pomysłów, które sprawią, że nasze sosy będą jeszcze smaczniejsze.

Kolejne rozdziały zostały poświęcone poszczególnym rodzajom sosów – ciemnym, jasnym, sosom do ryb, tym, przygotowywanym na bazie masła, sosom warzywnym i owocowym, sosom zimnym i tym do deserów. W każdym z nich znajdziemy podstawowe zastosowanie, cenne wskazówki, nie tylko jak sos przygotować, ale i jak radzić sobie w razie potencjalnych kłopotów. Nie zabrakło też pomysłów na wykorzystanie sosów oraz pomysłów na ich modyfikację, zależnie od dodanych składników.

Książka jest czytelna, przejrzysta, łatwo się ją czyta i co najważniejsze, korzysta z niej w kuchni. Na końcu książki znajdziemy też zestawienie wszystkich sosów opisanych w książce z zaznaczeniem, który pasuje do jakich dań. Dzięki temu, jeśli będziemy zastanawiali się, jaki dodatek przygotować do dań rybnych czy mięs, znajdziemy je bez trudu.