Sos grzybowy warto przygotować właśnie teraz, kiedy wciąż dostępne są świeże grzyby - zarówno w lesie, jak i na targach czy bazarach. Polecamy sprawdzony i łatwy do przygotowania przepis, który zawiera tylko kilka składników. Z czego jeden łatwy do dostania i tani, a wynosi smak tego sosu na kulinarny szczyt! Jest nim główka czosnku upieczona w całości. 

Grzyby i czosnek pieczony to świetny duet

Pieczony czosnek to świetna propozycja dla osób, które na co dzień nie przepadają za czosnkiem, ponieważ nie jest tak ostry i piekący jak świeży.  Upieczona główka czosnku jest lekko słodkawa, pełna smaku (tzw. umami), dlatego nasz sos grzybowy uduszony z tak przyrządzonym czosnkiem pieczonym w folii stworzy pełne, sycące danie nawet ze zwykłymi plackami ziemniaczanymi, kluskami czy kopytkami.

Dodatkowo warzywo po upieczeniu idealnie łączy się z leśnymi grzybami, podkreślając ich aromat. 

iStock

Jeśli wasza rodzina lubi gęste sosy i woli słodkawe smaki od pikantnych, ten przepis przypadnie wam do gustu.

Sos grzybowy z główką czosnku upieczoną w całości 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 dorodna cała główka czosnku (polskiego, nie chińskiego)
  • 300 g świeżych i dokładnie oczyszczonych grzybów, najlepiej borowików lub podgrzybków (same kapelusze)
  • 1 średnia cebula cukrowa 
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 150 ml domowego bulionu (gorącego)
  • 200 g słodkiej i tłustej śmietanki (36%)
  • garść posiekanej świeżej natki pietruszki (możesz pominąć ten składnik, jeśli nie lubisz)
  • odrobina gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sos grzybowy z czosnkiem pieczonym?

Przygotowanie krok po kroku: 

  1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C;
  2. Bierzemy całą główkę czosnku i odcinamy z niego samą górę tak, żeby stworzyła się mała "czapeczka";
  3. Dolną część czosnku trzeba delikatnie posmarować oliwą i posolić;
  4. Następnie składamy dwie powstałe części (górną "czapeczkę" i większą część - dolną) z powrotem w jedną całość i owijamy główkę czosnku folią aluminiową tak, aby powstała zamknięta kula;
  5. Tak przygotowaną główkę czosnku wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut;
  6. Po wyjęciu upieczonego czosnku, odstawiamy go na chwilę do ostygnięcia, po czym wyciskamy z niego ząbki. W tej postaci, jeszcze ciepłe, łatwo dadzą się rozgnieść np. widelcem;
  7. Grzyby kroimy (w plasterki albo nierówne kawałki -  jak wolicie);
  8. Cebulę siekamy w drobną kostkę;
  9. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę (bądź olej) i przesmażamy pokrojoną cebulę, do momentu aż się zeszkli;
  10. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy całość ok. 10 minut;
  11. Do grzybów z cebulą wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości;
  12. Następnie dodajemy słodką śmietankę i rozgniecione ząbki upieczonego czosnku. Gotujemy całość aż sos zgęstnieje;
  13. Do sosu dosypujemy garść świeżej natki pietruszki, odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej (może też być mielona), sól i pierz do smaku. Gotowe!

Sos grzybowy - jak podać?

Smak tego sosu grzybowego z dodatkiem pieczonego czosnku jest tak wyrazisty i pełny, że nie trzeba kombinować - możecie zjeść go po prostu z pajdą świeżego chleba albo innym prostym dodatkiem.