Dlaczego używam...
... sól morską

Nie pisałam na temat soli wcześniej, gdyż wydawało mi się oczywiste, że skoro lansuję zdrowe wypieki, używam również soli morskiej, uważanej za najwartościowszą.

Sól jest ważnym elementem diety i oddziałuje na poprawne funkcjonowanie naszego organizmu.


Sól morska pozyskiwana jest poprzez naturalne odparowanie wody morskiej. W odróżnieniu od soli kuchennej lub oczyszczonej, nie jest poddawana oczyszczaniu chemicznemu i w związku z tym nie traci ważnych mikroelementów.


W skład wartościowych elementów soli morskiej wchodzą: magnez, lit, selen, cynk i jod. Ponad to, sól morska ma działanie alkalizujące dla naszych tkanek, oczyszcza organizm z toksyn i resztek przemiany materii, poprawia wygląd cery, pomaga w leczeniu trądziku oraz „pomarańczowej skórki” oraz wpływa na poprawę krążenia.


Badania wskazują, że osoby, które spożywają jedynie sól morską rzadziej chorują na miażdżycę i białaczkę limfatyczną.