Chcąc uniknąć przyklejania się żelazka do prasowanej bielizny należy nasypać na czystą ściereczkę odrobinę soli i kilka razy przesunąć po niej gorącym żelazkiem.

Plamy z wina lub soku owocowego znikną bez śladu, jeśli natychmiast po zabrudzeniu posypiemy je solą.

Dywany, narzuty i makatki świetnie wyczyścimy gąbką nasączoną w gęstym roztworze solnym.

Odrobina suchej soli wsypana do butów wchłonie pot i utrzyma skórę w lepszym stanie.

Pokrojone na sałatkę jabłka, gruszki czy ziemniaki nie ściemnieją jeśli zanurzymy je w lekkim roztworze z soli.

Piana z białek ubije się szybciej i będzie bardziej puszysta jeśli przed ubijaniem dodamy szczyptę soli.

Szpinak płukany wodą z solą oczyści się dokładnie i nie będzie w nim ziarenek piasku.

Zaczęta cebula nie uschnie tak szybko, kiedy położymy ją naciętą stroną na talerzyku posypanym solą.

Gdy naleśniki przywierają do zwykłej patelni (nie teflonowej), wówczas posypujemy je solą i chwilę trzymamy na ogniu. Następnie ściereczką wcieramy w nią rozgrzaną sól, a jej nadmiar wyrzucamy. Dopiero wtedy natłuszczamy patelnię i smażymy naleśniki.