Hitem ostatnich tygodni stał się napar z kurkumy i czarnego pieprzu. Uważa się, że pieprz wzmacnia regenerujące działanie kurkumy. Z odrobiną miodu dodatkowo odżywia i poprawia procesy myślenia. Wedle dietetyków powinniśmy spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Zdecydowanie łatwiej jest je przyjąć w formie odżywczego koktajlu. Zobaczcie, jakie warzywa, przyprawy i zioła są idealne na wiosenny spadek formy.

Imbir wraz z kurkumą stanowią doskonały duet. Imbir i kurkuma posiadają właściwości pobudzające, dodają energii. Kłącze imbiru to znany pomocnik w walce z przeziębieniem, bólem gardła, stawów oraz z niestrawnością. Zmieszany z jabłkiem i cytryną może być zdrową przekąską w ciągu dnia. Wystarczy jabłko zblendować z łyżeczką pokrojonego i obranego imbiru, a następnie skropić sokiem z cytryny. Można także wypić świeżo tłoczony sok z jabłek doprawiony wspomnianymi składnikami.

Na wiosnę chcemy również oczyścić organizm. Świetnie nada się do tego seler naciowy, jabłka, korzeń imbiru, proszek ze słodkowodnej algi chlorelli a także sproszkowane liście moringi. Chlorella szczególnie ceniona jest za bogactwo witaminy A i chlorofilu. Do tego składu idealnie wpasuje się natka pietruszki, która jest ceniona za obfitość witaminy C.

Wiosenne przesilenie dla wielu osób wiąże się z brakiem energii. Wtedy z pomocą przychodzi guarana wraz z kłączem imbiru. Imbir zwiększa przepływ krwi w organizmie i podnosi ciśnienie. Guarana zawiera guaraninę podobną do kofeiny, dlatego może być wypijana zamiast kawy. Poza przywróceniem sił witalnych guarana poprawia koncentrację i zmniejsza odczucie stresu.

Kolejnym owocem szczególnie polecanym na przednówku jest czarna porzeczka. Soki i koktajle z tym składnikiem dodają energii, zwiększają odporność i opóźniają procesy starzenia. Wszystko za sprawą ogromnej ilości witaminy C i A. Polską dobrze znana czarną porzeczkę warto wymieszać z egzotyczną jagodą acai. Ceniona szczególnie smak przypominający czekoladę. Ponadto jest źródłem potasu, który pomaga usuwać zmęczenie. Powinni sięgać po nią również osoby regularnie ćwiczące, gdyż łatwiej uporać się ze zmęczeniem po treningu. Całość można doprawić szczyptą imbiru.

W czasie zmniejszonej odporności powinniśmy sięgać po to, co daje natura. Szklanka soku wielowarzywnego doda nam wigoru, a także pokryje dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa. Z warzyw powinniśmy się zaprzyjaźnić z marchewką, która po zimie nada cerze koloru.