Lubicie owoce i staracie się jeść ich jak najwięcej? Te są prawdziwymi gwiazdami wśród wszystkich innych produktów w warzywniaku. Zawierają o wiele więcej cennych składników odżywczych niż popularne jabłko czy gruszka, dlatego, gdy spotkacie je na zakupach solo lub w formie soku, od razu pakujcie zapas do koszyka. Cały organizm z pewnością wam za to podziękuje.

Słodki eliksir życia

Okazuje się, że jednym z najzdrowszych produktów, które zbyt mało doceniamy, jest jagoda kamczacka, czyli owoc wiciokrzewu sinego, pochodzącego z Azji. W przeciwieństwie do jagód, które znamy z naszych lasów, owoce tej rośliny są podłużne i cienkie. Warto jednak zwrócić na nie uwagę w sklepie, nie tylko ze względu na pyszny smak, ale przede wszystkim genialne właściwości zdrowotne. Japończycy nazywają ją eliksirem życia, gdyż zawiera najwięcej polifenoli ze wszystkich owoców, a to właśnie te związki oczyszczają organizm z toksyn, spowalniają procesy starzenia się i stymulują mózg do pracy. Oprócz tego, w tych cennych jagodach znajdziemy też żelazo, kwas foliowy, krzem, fosfor, sód, potas i magnez, a także witaminy C, A i B.

Jagoda kamczacka - właściwości

Wszystkie powyższe składniki sprawiają, że te małe owocki genialnie wpływają na cały organizm. Zobaczcie, jakie właściwości ma jagoda kamczacka, a będziecie chcieli włączyć ją do jadłospisu jak najszybciej:

  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • ma właściwości przeciwgorączkowe,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • wspomaga pracę mózgu i poprawia pamięć,
  • polepsza trawienie,
  • poprawia krążenie krwi,
  • zmniejsza poziom "złego" cholesterolu,
  • reguluje ciśnienie tętnicze,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi i zmniejsza ryzyko otyłości,
  • pomaga zapobiegać wrzodom żołądka,
  • dba o wzrok i wspomaga leczenie chorób oczu,
  • pomaga przy infekcjach pęcherza.

Jak wykorzystać jagodę kamczacką?

Niektórzy zastanawiają się, czy jagodę kamczacką można jeść na surowo, a to właśnie w tej formie jest najcenniejsza i najsmaczniejsza. Warto więc w sezonie chrupać ją solo, natomiast poza nim wybierać zrobione z niej przetwory. Z tych owoców zrobimy genialne dżemy, nalewki, syropy i konfitury, jednak zdecydowanie najpopularniejszy jest sok z jagody kamczackiej. Taki płyn genialnie sprawdzi się nie tylko do picia solo, ale i jako dodatek do owsianki, budyniu czy lodów.

Owoce jagody kamczackiej dobrze też znoszą mrożenie, dlatego warto zrobić latem zapasy w zamrażarce, aby mieć zapas tego cennego składnika na cały rok. Mrożone jagody kamczackie będą doskonałą bazą do kompotów, koktajli i nie tylko. Warto dosypywać je również do sałatek, ciasta drożdżowego, ciasta serowego, babeczek lub wszelkiego rodzaju placków i racuchów czy też muffinów.

Ile soku z jagody kamczackiej dziennie?

Sok z jagody kamczackiej warto oczywiście robić samodzielnie, jednak bez problemu znajdziemy go też w wielu sklepach. Ten cenny napój można pić solo lub rozcieńczać go z wodą. Osoby powyżej 7 roku życia mogą popijać 1 szklankę dziennie, a młodszym dzieciom wystarczy dwa razy mniejsza ilość.