W czasach PRL rumsztyk był flagowym daniem w każdym barze mlecznym. Aromatyczny i soczysty kotlet z siekanej lub grubo mielonej wołowiny, podany z duszoną cebulą i pieczarkami - niebo w gębie. A na dodatek to potrawa całkiem szybka do przyrządzenia, składająca się z niewielu, za to dobrze dobranych składników. Świetnie smakuje na ciepło jako sycące danie obiadowe oraz z kromką świeżego chleba jako zimna przekąska. Czego chcieć więcej? A jednak obecnie raczej nie znajdziecie rumsztyków w menu barów czy restauracji. Wystarczy jednak we własnej kuchni odświeżyć tradycyjną recepturę, żeby znów delektować się tym pożywnym i smacznym, niesłusznie zapomnianym daniem. 

Sekret udanego rumsztyku - składniki

Głównym składnikiem porządnego rumsztyku jest mięso wołowe. Najlepszą częścią będzie polędwica lub udziec. Mięso można posiekać samodzielnie  lub poprosić o zmielenie w sklepie. Do przyrządzenia tego dania konieczna będzie też przysmażona na złoto cebula, jajko oraz opcjonalnie pieczarki. Rumsztyki zazwyczaj przyprawiane są bardzo klasycznie: jedynie solą i pieprzem. Właściwe proporcje składników to ok. 5 dużych cebul i 1 całe jajo na 1 kg mięsa

Jak zrobić soczysty rumsztyk?

Do zmielonego lub posiekanego mięsa należy dodać odrobinę lodowatej wody, jajko i przyprawy, a następnie wyrobić masę ręcznie. Uformować niewielkie, spłaszczone kotlety i smażyć je na maśle klarowanym na średnim ogniu do zrumienienia. Rumsztyki powinny być z zewnątrz chrupiące a w środku różowe. Po zdjęciu kotletów z patelni, trzeba pokroić wszystkie cebule w pióra, po czym zeszklić je na nowej porcji masła. Do zarumienionej cebuli dodać rumsztyki, podlać całość małą ilością wody, przykryć patelnię pokrywką i dusić ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły. Gotowe kotlety wykładamy na talerz i przykrywamy cebulką. Danie pysznie smakuje także z duszonymi pieczarkami. Do gotowych rumsztyków świetnie będą pasować proste dodatki, jak sałatka z pomidorów oraz tłuczone ziemniaki.

Jeżeli chcecie poeksperymentować ze smakami kotletów, polecamy wam także sprawdzone przepisy naszych użytkowników na rumsztyki z mięsa wieprzowegosmażone na smalcu lub też podane pod grubą cebulową pierzynką