Wigilijny stół trudno wyobrazić sobie bez wolnego nakrycia, ale też bez barszczu z uszkami, zupy grzybowej, smażonego karpia, klusek z makiem, kutii, kompotu z suszu i pierogów z kapustą i grzybami. W międzyczasie, do przegryzienia, są też oczywiście sałatki: jarzynowa, śledziowa oraz rybne (postne) przekąski: śledzie w śmietanie, śledzie w oleju czy też marynowane. O ile tradycja nakazuje określony smak barszczu czy zupy grzybowej (odstępstwa wynikają przeważnie z różnic między lokalnymi przepisami w poszczególnych regionach Polski), z sałatkami oraz śledziami i dodatkami do nich możecie śmiało poeksperymentować. 

Śledzie ciekawsze niż zwykle

Jeśli śledzie jadaliście do tej pory głównie ze śmietaną, ewentualnie w oleju lub po kaszubsku (w sosie pomidorowym), poznajcie też inne propozycje. Przygotujcie np. sałatkę śledziową z pieczonymi buraczkami, kiszonymi ogórkami i ziemniakami. Do takiej sałatki najlepiej będzie pasować sos jogurtowo-majonezowy i koperek lub szczypiorek. Jeśli podmienicie ogórki kiszone na konserwowe i dodacie do sałatki jajka i cebulę, powstanie szuba (efektowne, warstwowo ułożone śledzie pod pierzynką). Jest to przysmak kuchni Wschodu. 

Ciekawym przepisem na śledzia w nieco innej postaci niż zazwyczaj, jest tatar śledziowy. Wymoczone wcześniej, drobno pokrojone śledzie wystarczy połączyć z drobno pokrojonymi marynowanymi grzybkami, kiszonymi ogórkami, jajkiem na twardo i posiekaną czerwoną cebulą. Całość łączy sos na musztardzie z dodatkiem oleju i pieprzu. 

Innym ciekawym pomysłem na wigilijną przekąskę są śledzie z burakami i chrzanem. Jeśli więc przygotowujecie właśnie zakwas, odłóżcie nieco chrzanu, kilka liści laurowych i buraków na tą potrawę. 

Śledzie z burakami i chrzanem do słoika - przepis

Składniki:

  • 6-8 płatów śledzi solonych
  • 250 g buraków
  • 1 cebula
  • 30-40 g świeżego chrzanu
  • 300 ml octu winnego
  • 150 ml wody
  • 100 g cukru
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Wymoczcie śledzie w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny - w międzyczasie kilka razy ją zmieńcie.
  2. Posiekajcie w piórka cebulę. Obierzcie chrzan i buraki. Pokrójcie je w plasterki i przełóżcie do garnka.
  3. Zalejcie wodą i octem, dodajcie cukier i liście laurowe.
  4. Gotujcie warzywa w zalewie przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu. 
  5. W międzyczasie pokrójcie śledzie na mniejsze kawałki lub zwińcie je w ruloniki. 
  6. Ułóżcie ryby w słoiku, przelewając zalewą (wraz z dodatkami). Zakręćcie mocno i odstawcie na minimum 2 dni w chłodne miejsce. 
  7. Po upływie 2 dni przełóżcie do lodówki. Marynowane śledzie z burakami możecie przechowywać w lodówce do 3 tygodni.