Jaki to ser bałkański?

Co to jest ser typu bałkańskiego? Jest to bardzo charakterystyczny produkt, który może mieć różne nazwy, w zależności od tego z jakiego kraju pochodzi. Najlepiej znanym serem tego typu jest grecka feta oraz jej odpowiedniki, doskonale nam już znane od wielu lat. Coraz częściej na półkach sklepowych można jednak natknąć się na inne sery bałkańskie, które okazują się być równie smaczne. Może to być chociażby bułgarski ser sirene z mleka owczego oraz wywodzący się z tego samego kraju ser szopski. Z Rumunii natomiast pochodzi również podobny do fety ser telemea. Doskonale znany polskim konsumentom jest także od niedawna halloumi, czyli ser bałkański z mleka koziego, który z kolei wywodzi się z Cypru.

Co łączy wszystkie te rodzaje serów? Oczywiście region, z którego pochodzą i od którego wzięła się ich nazwa, a zatem Bałkany. Ich cechą charakterystyczną jest także dość specyficzny, słonawy smak, co w większości przypadków wynika z moczenia sera w solance. I to właśnie za te walory smakowe cenimy je najbardziej, dodając sery bałkańskie do najróżniejszych potraw. Dzięki nim nabierają one często zupełnie wyjątkowego charakteru i zamieniają się w prawdziwe przysmaki. Warto więc nieco poeksperymentować, by odkryć ukryty w nich aromat.

Co pasuje do sera bałkańskiego?

Sery bałkańskie mogą tak naprawdę doskonale smakować same w sobie. Zwłaszcza ich odmiany o nieco twardszej konsystencji są idealnym dopełnieniem deski serów. Z pewnością docenią je nasze kubki smakowe, zwłaszcza jeśli popijemy je dobrym winem. Ale sery tego typu świetnie komponują się też z wszelkiego typu warzywami, zarówno tymi świeżymi, jak i pieczonymi, grillowanymi i smażonymi. Szczególnie popularna jest sałatka z serem bałkańskim przygotowywana na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy przecież głównie od tego, jakie są nasze ulubione składniki.

Zapiekane warzywa również smakują znacznie lepiej z serem bałkańskim, dlatego dobrze jest po niego sięgnąć przy okazji przygotowywania kolejnego obiadu lub kolacji. Szczególnie polecana jest papryka w cieście nadziewana serem bałkańskim. Takie sery mogą także stać się ważnym składnikiem organizowanych przez nas grilli. W sezonie letnim grillowany ser halloumi wzbogaci nasze posiłki i doda im niepowtarzalnego smaku. Warto jednak wypróbować także inne rodzaje serów bałkańskich, by przekonać się, które z nich smakują nam najlepiej.

Przepisy z serem bałkańskim

Ser bałkański przede wszystkim doskonale komponuje się z sałatami i warzywami, dlatego przygodę z nim warto zacząć właśnie od takich dań. Fantastycznie smakuje na przykład sałatka z serem bałkańskim, awokado i orzechami, która jest bardzo lekka. Kompozycja połączonych w niej smaków powinna przypaść do gustu naprawdę każdemu. Inna delikatna przekąska warta polecenia to natomiast sałatka z jarmużem i serem bałkańskim, których dopełnieniem są pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie. Bardzo szybka w przygotowaniu propozycja, na przykład na przystawkę lub podwieczorek.

Jeśli mamy ochotę na nieco bardziej syty posiłek i w naszej lodówce znajduje się ser bałkański przepisy na odpowiednie dania z jego wykorzystaniem również są dostępne. Możemy na przykład wypróbować makaron z żółtym pomidorem i serem bałkańskim lub kuskus podróżnika, który zawiera dodatkowo paprykę, cebulę i chorizo. Ale skorzystać mogą również miłośnicy tradycyjnych kanapek. Przepyszna pasta z sera bałkańskiego i awokado to smakowity dodatek do pieczywa, który można łączyć z ulubioną wędliną lub warzywami. Pamiętajmy jedynie, aby nie solić takiej pasty, gdyż ser bałkański sam w sobie już jest dość słony.