Rukola ze względu na swój lekko korzenny smak to świetny dodatek do sałatek, zimnych przekąsek, do sosów, twarogów, owoców morza. Doskonale komponuje się też z delikatnymi serami – jak mozarella. A biorąc pod uwagę niezwykle cenne składniki odżywcze rukoli – warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Np. przygotowując sałatki z rukoli.

Ten wyrazisty smak rukoli pokochają wszyscy odchudzający się bowiem dzięki niemu nie potrzeba wiele składników, by stworzyć pyszne i dietetyczne danie. Wystarczy wspomniana mozarella, kilka pomidorków koktajlowych, rukola, bazylia i kilka kropel oliwy z oliwek - i już mamy gotową, niskokaloryczną sałatkę.

Sałatka z rukolą – przepisy

Sałatka z rukolą to dobre rozwiązanie, kiedy brakuje nam pomysłów na wyrazisty posiłek. Kiedy np. kupiliśmy krewetki i niekoniecznie wiemy, co z nimi zrobić - w takiej sytuacji wystarczy zebrać składniki takie jak: chili, świeża mięta, oliwa extra virgin, pieprz, mielona wędzona papryka, cytryna i spaghetti – i powstaje nam…: tak – pyszna i zdrowa sałatka z rukolą.

sałatka z rukoli, krewetek i spaghetti

Innym dobrym dodatkiem do rukoli jest awokado. Owoc ten sam w sobie ma mało ciekawy smak i potrzebuje mocnych akcentów. Można więc połączyć rukolę i awokado, dodając do nich szynkę schwarzwaldzką, kiełki rzodkiewki, oliwę truflową i chili – otrzymując w ten sposób wykwintny obiad w postaci awokado na rukoli. Potrawa taka idealnie nadaje się na romantyczną kolację.

Sałatka z rukolą: zobacz i daj się zainspirować!

Sałatka z rukolą to jednak nie tylko dania egzotyczne. Rukola to także znakomity element prostych dań obiadowych – bowiem jej smak sam w sobie jest tak charakterystyczny, że nie wymaga już dodatkowego wykwintu. Wystarczy przygotować sałatkę z rukoli, pomidorów i kukurydzy – a otrzyma się potrawę, do którego wystarczy już tylko dodać np. osolony makaron czy ryż.

sałatka z rukoli, pomidorów i kukurydzy

Sałatka z rukolą może być więc świetnym dodatkiem do obiadów lub sama w sobie może stanowić ciekawy i niebanalny posiłek, jak np. kanapka z rukolą i awokado, makaron z pomidorami, rukolą i fetą czy tortille koktajlowe.