Sałatka z pieczarkami świetnie się sprawdza jako potrawa smaczna, niedroga, łatwa i szybka w przygotowaniu. Pieczarki są dostępne przez cały rok, często mamy je w lodówce, więc możemy wariacje sałatkowe z pieczarkami przygotować zawsze, kiedy najdzie nas ochota. W dodatku takie potrawy to świetne dania na imprezy, bo wystarczy wymienić lub dodać jeden składnik, by sałatka z pieczarkami była zupełnie odmiennym daniem.

Sałatka z pieczarkami - szybkie danie

Przygotowanie takiej sałatki zależy właściwie tylko od naszej inwencji i tego, na co mamy w danym momencie ochotę. Czas przygotowania to około 20 minut: czyli pokrojenie składników, obróbka pieczarek i, jeśli trzeba - ugotowanie dodatków w postaci makaronu czy ziemniaków. Może to więc być świetny pomysł na szybką przekąskę, kiedy odwiedzą nas nieoczekiwani goście lub pomysł na lunch, który możemy zrobić nawet rano, przed wyjściem do pracy.

Na przykład sałatka z pieczarkami i ziemniakami: obieramy i gotujemy ziemniaki, a kiedy ziemniaki się gotują – zajmujemy się dodatkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z łyżeczką masła i dodajemy posiekaną cebulę. Mieszamy, a w międzyczasie dokładnie myjemy pieczarki (najlepiej szczoteczką) i kroimy w ćwiartki (jeśli grzyby są małe) lub sporą kostkę, pamiętając, by nie marnować pieczarkowych nóżek. Kiedy cebula jest złota, dodajemy do niej pieczarki. Całość podsmażamy, aż pieczarki puszczą sok. Ugotowane ziemniaki kroimy na plastry i dorzucamy na patelnię. Posypujemy posiekanym czosnkiem, tymiankiem, czarnym pieprzem (najlepiej grubo mielonym) oraz pokruszonym serem feta.

Sałatka z pieczarkami - mnogość smaków

Aby sałatka z pieczarkami zachwycała smakiem, najlepiej wybrać świeże pieczarki, jednak również pieczarki marynowane świetnie się sprawdzają. Sałatka z makaronu razowego, marynowanych pieczarek, białego pieprzu i sosu majonezowego – to przepis na smaczne danie. Najlepsze jednak jest to, że chociaż dania z pieczarkami wspaniale komponują się z ziemniakami, makaronem, ryżem i chlebem – można je przygotowywać też bez węglowodanów.

Na przykład: sałatka z pieczarkami a la leczo. Odpowiednio doprawiona kompozycja duszonych warzyw (np. cukinia, bakłażan, papryka, pomidor, fasolka, brokuły, kalafior) w połączeniu ze smażonymi pieczarkami i cebulą – daje smak, który nie wymaga już żadnych dodatków.

Pomysłów na dania z pieczarkami jest wiele - z dodatkiem jajek i żółtego sera, zestawienie pieczarek ze śledziem i cebulą, połączenie wędzonej makreli, pieczarek i majonezu lub sałatka z fasolki szparagowej i pieczarek. Nie ogranicza nas nic, tylko nasza wyobraźnia i ulubione smaki.

 

A jaka jest Twoja ulubiona sałatka z pieczarkami? Zobacz propozycje Użytkowników i zainspiruj się!