Sałatka z makaronem - przygotowanie

 

Sałatka z makaronem to pomysł na obiad nie tylko dla zabieganych, ale i dla miłośników makaronowych dań. Przygotowanie takiego lunchu zajmuje dosłownie tyle, co ugotowanie makaronu. W międzyczasie kroimy warzywa, przygotowujemy sos i kiedy makaron jest już al dente pozostaje nam tylko wymieszanie składników. Taką sałatkę możemy w pracy odgrzać lub zajadać ją na zimno.

Sałatka z makaronem - dodatki

 

Aby przygotować taką sałatkę do pracy nie potrzebujemy wykwintnych produktów. Sałatka to tanie danie, do którego zrobienia możemy wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce. Ulubiona wędlina czy szynka lub ser, tuńczyk z puszki, świeże warzywa – pomidory, ogórek, papryka czy warzywa z puszki to przepis na pyszną sałatkę do lunchboksu i nie tylko. Taka sałatka z makaronem to również świetny pomysł na wykorzystanie resztek. Jeśli został wam pieczony kurczak czy usmażona pierś z kurczaka z obiadu, wystarczy pokroić ją na mniejsze części i treściwy obiad mamy gotowy - zobacz przepisy na makaronowe sałatki z kurczakiem.

Sałatka z makaronem - sosy

 

Sałatka z makaronem świetnie komponuje się praktcycznie z każdym sosem, wszystko zależy od składników sałatki. Jego podstawą może być majonez lub bardziej dietetyczny jogurt. W połączeniu z czosnkiem i ulubionymi ziołami czy koperkiem stworzymy aromatyczny dodatek do tego dania. Pasjonatom kuchni śródziemnomorskiej polecamy sos na bazie oliwy i świeżych ziół – bazylii, tymianku, oregano. Smak sałatki z makaronem podkręci sok z cytryny i papryczka chilli. Dla tych, którzy w kuchni cenią klasykę, idealny będzie klasyczny vinegret- sos na bazie octu, oliwy i przypraw. Taki sos możemy wzbogacić łyżką musztardy czy miodem, uzyskując coraz to ciekawsze kompozycje. Bardziej sycące sałatki uzyskamy z sosem serowym.

Sałatka z makaronem - jaki makaron

 

Do sałatek z makaronem z majonezem czy jogurtem najlepiej sprawdzą się świderki. Wiele przepisów na sałatki podpowiada wykorzystanie makaronu kokardki, czyli farfalle. Warto też wypróbować mały makaron kolanka, mini muszle czy penne, a także drobny makaron orzo, który przypomina ryż. Ogólnie im mniejszy makaron, tym lepiej, bo duże makarony lepiej komponują się z sosami na ciepło. Poszukiwaczom nowych smaków przypadnie do gustu sałatka z makaronem chińskim - ryżowym czy sałatki z makaronem z zupek chińskich.

Sprawdź też: sałatka z tortellini