Ser feta według mitologii greckiej powstał dzięki bogom Olimpu, którzy zdradzili ludziom sekret wyrobu tego sera – nic więc dziwnego, że jego smak jest tak niezwykły. Feta to ser słony i intensywny w smaku, dzięki czemu sałatka z fetą nie wymagają wyszukanych przypraw. Nie trzeba ich nawet szczególnie solić, co – jak wiadomo – sprzyja zdrowiu. I utrzymaniu szczupłej sylwetki, bowiem sól zatrzymuje wodę w organizmie.

Sałatka z serem feta jest doskonałą bazą - świetnie komponuje się z oliwkami i pieprzem cytrynowym, a także ze wszelkiego typu sałatami. Te wszystkie wyżej wymienione składniki sprawiają, że sałatka z fetą idealnie nadaje się na lekki i pożywny lunch – bo cóż może być lżejszego (i zdrowszego!) niż kuchnia śródziemnomorska?

 

Sałatka z fetą - pomysły

Najbardziej znana sałatka fetą to, oczywiście, sałatka grecka. Przyrządzić można ją w 10 minut, wystarczy zmieszać: sałatę (np. lodową, rukolę, sałate frisbee), pomidory, oliwki zielone, ogórka, cebulę czerwoną, ser feta. Całość doprawić oliwą z oliwek i octem winnym – i gotowe! Sałatka taka również świetnie smakuje z kurczakiem, można podawać ją do chleba lub np. do brązowego ryżu. Szczególnie jednak godna polecenia jest z kuskusem.

Ciekawą opcją – na przykład jako danie do pracy – jest sałatka z fetą i brokułami. W przypadku akurat tej sałatki sprawdzają się przyprawy. Sałatka najsmaczniejsza jest przy niewielkiej ilości składników – przyprawy służą więc do nadania głębi smaku.

Jeśli więc chodzi o fetę i brokuły, to najlepsza jest sałatka z makaronem: dowolny makaron (choć najlepszy byłby makaron penne, może makaron razowy) gotujemy al dente, dodajemy brokuły – ugotowane i lekko obsmażone na oliwie z oliwek z łyżeczką masła. Makaron i brokuły mieszamy, dodajemy przyprawy: pieprz ziołowy, koperek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku lub czosnek granulowany. Tak przygotowaną sałatkę posypujemy kostkami sera feta. Sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a przygotowanie jej zajmuje nie więcej niż 30 minut, idealnie więc nadaje się jako potrawa, którą możemy zabrać ze sobą do pracy.