Sałatka jarzynowa to klasyk! Dziś nie sposób wyobrazić sobie świątecznego stołu bez sałatki z ogórków kiszonych, pora, ziemniaków, korzenia pietruszki, marchewki, selera, jajek na twardo – czyli bez sałatki jarzynowej.

Można sobie za to wyobrazić dyskusję: sałatka jarzynowa z jabłkiem czy bez jabłka? Z kukurydzą? A może z innymi składnikami? Bo przecież każdy ma własny przepis na to danie!

 

Sałatka jarzynowa – przepisy

Do dyskusji na temat tego, co dodawać do sałatki jarzynowej, warto włączyć jajka. Teoretycznie sałatka jarzynowa to sałatka z jajkiem – bo trudno pomyśleć, żeby było inaczej. Jajka trzeba jeść, mają bowiem sporo niezbędnych nam do życia witamin (A, D, E, K. B1, B2, B6, B12) – czemu więc nie zjeść tych jajek właśnie w sałatce?

Co dodać jeszcze, by naszasałatka jarzynowa była bogata i smaczna? Na przykład wzbogacić jej smak śliwką. Albo z pieczarkami. Jeśli chodzi o sałatkę jarzynową ze śliwką – to jej skład uzupełniamy jeszcze czerwoną fasolą. Ciekawym i z pewnością niestandardowym rozwiązaniem jest przygotowanie sałatki jarzynowej z rybą. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, szczypiorek, ogórki kiszone i jajka – łączymy z tuńczykiem w oleju.

Sałatka jarzynowa z tuńczykiem
sałatka jarzynowa z tuńczykiem
 

A może sałatka jarzynowa z tortellini? Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową modyfikujemy, rezygnując z ziemniaków na rzecz tortellini i mamy smaczne i niebanalne, sycące danie.

 

Sałatka jarzynowa - z czym ją jeść

Tradycja nakazuje, by sałatka jarzynowa podawana była z chlebem, z którym stanowi pełne danie - na przykład na kolację czy śniadanie. Żeby jednak zadbać o to, by taki posiłek był zdrowy – warto może samodzielnie upiec chleb albo bułki? W ten sposób nie tylko zrezygnujemy z niesprzyjających linii konserwantów, ale i zagwarantujemy sobie satysfakcję – bo cóż może być lepszego niż domowe pieczywo? Chrupiący chleb z masełkiem i sałatka jarzynowa na śniadanie, lunch lub kolację...

 

Zobacz również przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler.