Czy smacznie zawsze oznacza zdrowo? Co jeść wiosną a co zimą,   żeby zapewnić organizmowi jak najwięcej witamin? Czy nasz jadłospis zawsze musi być nudny i monotonny? Jak sprawić aby nasza kuchnia o każdej porze roku była smaczna i wyjątkowa?

Na te oraz wiele innych pytań odpowiedź możemy znaleźć w niepozornej książce Piotra Adamczewskiego "Rok na stole". Książka jest nie tylko typowym zbiorem przepisów, ale również wielu ciekawych porad udzielanych przez lekarzy i dietetyków. I mimo tego, że książka nie należy do najpiękniej wydanych to warto po nią sięgnąć i trzymać na kuchennej półce. Zapewniam, że pomoże rozwiązać Wam niejeden kulinarny dylemat.

Piotr Adamczewski - autor książek kulinarnych, krytyk kulinarny związany z Polityką oraz radiem TOK FM a do tego blogger! W swojej książce dzieli się z czytelnikami swoimi sprawdzonymi przepisami dobranymi tak, by "smacznie oznaczało jednocześnie zdrowo".

Książka podzielona jest na kilka rozdziałów (te natomiast podzielone są na krótkie podrozdziały), z których dowiemy się między innymi jak przygotować wyśmienite dania dla niespodziewanych gości, z czego przyrządzić smaczne musy, co wsadzić do piknikowego kosza, czy jak "rozgrzać zimę". Moim ulubionym podrozdziałem (chociaż jednym z krótszych) jest część pierwszego rozdziału SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWOz łąk i trawników, w którym można znaleźć przepis na zupę stokrotną!

Bardzo fajne w książce są porady lekarzy i dietetyków oraz złote rady:

  • jak zapobiegać kłopotom przy smażeniu konfitur,
  • jak przygotować obiad prosto ze spiżarni,
  • czy grillowane potrawy są zdrowe,
  • jaka dieta jest najlepsza na zimę

i wiele, wiele innych. Można pokusić się o stwierdzenie, że to książka idealna - przepisy (i to bardzo ciekawe), porady, wskazówki, ale niestety jest jeden minus. W książce naliczyłam się zaledwie 16 zdjęć na 150 stronach przepisów. To niestety zdecydowanie za mało jak na tak dużą ilość nowych i interesujących przepisów. Plusem za to jest sposób pogrupowania przepisów - dzięki temu o każdej porze roku możemy dostarczać organizmowi wszystkich najważniejszych i niezbędnych składników. Wszystko jest smaczne, zdrowe i podobno wielokrotnie sprawdzone.

Rok na stole, Piotr Adamczewski, wyd. Nowy Świat, Warszawa 2006, cena 19,90zł

Zapoznaj się z innymi recenzjami polskich książek kulinarnych