Kruche ciastka z maszynki do mielenia mięsa możecie przechowywać w metalowej puszce przez dłuższy czas. To idealne małe co nieco do popołudniowej kawy czy herbaty. Marzycie o takich, jak robiła babcia? Dodajcie koniecznie skórkę z cytryny i smalec, a nie poprzestaniecie na jednym!
Przepis na kruche ciastka z maszynki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (zwykłej lub pełnoziarnistej),
- 100 g masła,
- 100 g smalcu,
- 150 g cukru pudru,
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 jajka.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy i dodajemy sodę oczyszczoną.
- Kawałki masła i smalcu dodajemy do suchych składników.
- Wsypujemy cukier i skórkę z cytrusów.
- Dodajemy jajka.
- Zagniatamy ciasto tylko do połączenia składników.
- Przekładamy do lodówki na godzinę.
- Montujemy nakładkę do ciastek w maszynce do mielenia mięsa.
- Tłuczkiem dociskamy ciasto i regulujemy szybkość przepływu ciasta.
- Odcinamy kawałki.
- Jeżeli nie mamy maszynki, wystarczy zrolować ciasto i pokroić na krążki.
- Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
3 błędy podczas przygotowywania kruchego ciasta
Wasze ciasto jest gumowate i pojawił się zakalec? Nie popełniajcie tych błędów, a będzie idealne za każdym razem:
- zbyt długie wyrabianie ciasta - zagniatamy tylko do połączenia składników, w przeciwnym razie ciepło rąk zacznie stapiać tłuszcz
- białka jaj - zbyt duża ilość białek w kruchym cieście sprawia, że staje się twarde - zastąpmy je żółtkami, jeżeli zależy nam na kolorze
- wałkowanie ciepłego ciasta - kruche ciasto wymaga czasu - wstawcie je uprzednio na godzinę do lodówki lub pół godziny do zamrażalnika.
Komentarze