Kilka dni przed weekendem zadzwoniła Pani (bardzo wcześnie rano) i powiedziała, że zaprasza mnie na Warsztaty, ponieważ spodobał im się mój przepis. Hurrraaaa

Warsztaty zaczęły się od wspólnego spotkania w Restauracji "Smaki Warszawy", gdzie szef kuchni Kamil Kosnowski przygotował dla nas 8 przystawek. Wszystkie dania mogliśmy zjeść a nawet powinniśmy, ponieważ następnego dnia musieliśmy je wszystkie przygotować sami. Spotkanie zakończyło się miło ... rozmowy, kawa .. każdy wrócił do domu by jutro móc przystąpić do ciężkiej pracy.

W niedzielę przyjechałem rano do Warszawy. Pierwszy raz w życiu moja pamięć fotograficzna map mnie zawiodła - zgubiłem się po wyjściu z pociągu. Na miejsce Warsztatów trafiłem chwilę przed rozpoczęciem :) może i dobrze, bo wszystko zaczęło się i tak później, ze względu na ustawienie świateł do kamer.

Każdy z uczestników pracował w parach przy jednym stanowisku ... mi udało się akurat tak ustawić, że miałem sam całe stanowisko dla siebie :) Miejsce było bardzo fajnie wyposażone. Każdy miał swój zlew, płyty indukcyjne, noże, przyprawy, zioła, zastawę, miski, patelnie ... generalnie wspaniale.

Każdy z uczestników otrzymał MENU wraz z przepisami i wszyscy przystąpiliśmy do pracy. Musiałem wykonać sam wszystkie 8 przystawek. Mniej więcej czas na przygotowanie jednej było 35 min, następnie można było swoje danie skonsumować popijając wodą Augustowianką :) ... i tak aż do 8 dań.

W trakcie trwania Warsztatów program TVP 2 nagrywał relację do "Pytanie na Śniadanie", która ukaże się niebawem w TV.

MENU zaplanowane na Warsztaty składało się z:

- Bliny z łososiem i kawiorem

- Roladki z łososia, pieczonej papryki i twarożku ziołowego

- Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim

- Bryndza z karmelizowanym jabłkiem i buraczkami

- Kozi ser w panierce z pestek słonecznika z sosem z czarnych porzeczek na rukoli

- Łosoś pieczony z grzybową krustą

- Wątróbka z sosem malinowym na sałacie

- Tatar z łososia i truskawek z zielonym i czerwonym pieprzem oraz miętą

Po wszystkim wróciłem bardzo szczęśliwy i zainspirowany do Łodzi. Czas Warsztatów był bardzo owocny .. wspaniali ludzi, dobrzy blogerzy a przede wszystkim, wybitni kucharze :)