Publikacja jest zbiorem przepisów na szybkie i dosyć tanie potrawy. Książka posiada przejrzystą szatę graficzną, zdjęcia potraw oraz alfabetyczny spis dań. Podzielona jest na 11 rozdziałów: przystawki i lekkie przekąski, zupy, jajka, potrawy mączne, ryż i makarony, mięsa, ryby i owoce morza, sałatki, warzywa, sosy – pasty – dipy oraz desery i napoje. Znajdziemy w niej wiele ciekawych pomysłów zarówno na szybkie przekąski imprezowe, ale także wiele pomysłów na ciekawy i niedrogi obiad. Przepisy zawarte w książce moim zdaniem zaspokoją potrzeby zarówno niedoświadczonych kucharzy, jak i tych szukających czegoś bardziej „wymyślnego”.  Przygotowanie potraw jest jasno opisane.

Wadą książki jest jakość niektórych zdjęć – mamy wrażenie, iż grafik źle je obrobił, np. za bardzo rozciągnął. Pomimo tej lekkiej wadu uważam, że książka jest ładnie wydana – twarda oprawa, duży format, szyta i liczy 190 stron z przepisami (często na jednej stronie są 3 przepisy) więc mamy z czym pracować i eksperymentować.

Podsumowując – moim zdaniem warto mieć taką książkę, tym bardziej, że jej cena jak na takie wydanie jest atrakcyjna.