Kiedy odchodzi lato ze swoimi barwami,aromatami i obfitymi darami warto pamiętać o tym,żeby zachować wspaniałe dary naszej ziemi,pod obfitością których uginają się stoiska i stragany.Do tego właśnie może nam posłużyć oto ta książka,która zawiera tradycyjne,sprawdzone jak i nowe sposoby na przygotowanie smacznych przetworów.Wstępem do książki jest przedmowa,która zawiera trochę historii o przetworach jak i cennych porad odnośnie sterylizacji,blanszowania,pasteryzacji i obróbki cieplnej.Dodatkowym ważnym elementem jest spis przypraw roślinnych i ziół jakie stosuje się w procesie przetwarzania.Kolejne tematy dotyczą już samych przepisów,które dzielą się na poszczególne działy:


-kapusta
-marchew i buraki
-pomidory
-słodka papryka i bakłażany
-kabaczki,patisony,cukinie i dynia
-fasola,groch,kukurydza
-cebula i czosnek
-szpinak,szczaw,rabarbar,topinambur i seler
-mieszanki warzywne


Większośc przepisów opatrzona jest kolorowymi fotografiami.Wszystkie produkty wymienione w książce są ogólnie dostępne dla każdego.Przepisy są bardzo czytelne i proste.Książka zawiera również wyczerpujące informacje na temat przechowywania warzyw zarówno w postaci świeżej jak i przetworzonej oraz o ich właściwościach leczniczych i spożywczych – jednym słowem: przetwory domowe bez tajemnic!


Książka oprawiona w miękką oprawę,co dla mnie jest małym minusem jednak przepisy są wydrukowane na dobrej jakości kredowym papierze.Zakończeniem 115 stronicowej książki jest czytelny spis treści również podzielony tematycznie.


Dla mnie jest to taka babcina książka z przepisami,co jest oczywiście wielkim plusem dla mnie.Część przepisów przetestowałam i uważam za bardzo udane i smaczne.Gorąco polecam tę pozycję.

 

Zobacz galerię przetwory na zimę.