Borykacie się z problemami żołądkowymi? Nie musicie biec do apteki do drogie środki, bo równie dobry specyfik macie we własnych lodówkach. Działa genialnie, kosztuje grosze, a do tego pysznie smakuje. Pijcie to codziennie, a szybko poczujecie różnicę.

Domowy sposób na zdrowy żołądek

Problemy żołądkowe mogą bardzo uprzykrzyć życie, dlatego nieustannie szukamy skutecznych trików na zwalczanie ich domowymi metodami. Na szczęście rozwiązanie jest na wyciągnięcie ręki, gdyż jednym z najlepszych naturalnych sposobów na uregulowanie pracy żołądka jest picie 1 szklanki maślanki dziennie. Choć to dobrze znany produkt, nie każdy zdaje sobie sprawę z jego fantastycznych właściwości. Tymczasem okazuje się, że działa jak kompres na wrażliwy żołądek i czyści jelita niczym miotełka. Wszystko to za sprawą genialnych składników, kryjących się w tym białym płynie.

Maślanka - wartości odżywcze

Gęsty napój, powstający przy wytwarzaniu masła to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż jest bogactwem wapnia, źródłem cennych żywych kultur bakterii, a także skarbnicą wielu witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi magnez, potas, sód, fosfor i selen, a także witaminy B1, B2, B12. Co więcej, maślanka jest bardzo lekkostrawna i rozkłada się w organizmie aż 3 razy szybciej niż mleko. Wszystko to sprawia, że niepozorny napój staje się prawdziwym balsamem dla zdrowia i urody.

Picie maślanki - efekty

Codzienne picie szklanki maślanki może przynieść ogrom korzyści dla całego organizmu, gdyż działa ona na wiele uporczywych dolegliwości:

  • poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii
  • reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom
  • zwalcza zgagę
  • dba o kondycję wątroby
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • obniża poziom cholesterolu
  • pomaga uregulować zbyt wysokie ciśnienie tętnicze
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • nawadnia i odkwasza organizm

Jak wybrać maślankę?

Aby poczuć te pozytywne skutki, wystarczy regularnie pić 1 szklankę maślanki dziennie. Należy jednak zaznaczyć, że wszelkie korzyści można czerpać tylko z maślanki o dobrym składzie. Podczas zakupów należy więc zwracać uwagę na skład i nigdy nie kupować maślanki z dodatkiem mleka w proszku, a także różnych wersji smakowych ze sporą dawką cukru i innych konserwantów, które nie sprzyjają wrażliwym żołądkom. 

Należy też pamiętać, że po zakupie należy przechowywać ją w lodówce, gdyż w temperaturze powyżej 10°C traci wiele swoich wartości, a do tego mogą się w niej rozwijać gnilne bakterie chorobotwórcze.

Kto nie powinien pić maślanki? 

Choć picie maślanki jest bezpieczne dla wszystkich i nie wywołuje skutków ubocznych, to jest pewna grupa, której ten napój niestety nie służy. Chodzi o osoby z nietolerancją laktozy, czyli naturalnego cukru, występującego w nabiale. U takich osób picie maślanki może skończyć się rozstrojem żołądka, wzdęciami, gazami i biegunką.