Wciąż wracacie pamięcią do racuchów babci, ale nie potraficie odtworzyć równie dobrych we własnej kuchni? Istnieje prosty sposób na to, aby nadać im wyjątkową miękkość i delikatność. To banalnie prosty trik, który daje niesamowity efekt. Każdy, kto próbuje tych placuszków, natychmiast prosi o przepis.

Jak zrobić racuchy z niespodzianką?

Domowe racuchy drożdżowe są pyszne w każdej postaci, jednak czasem wychodzą nieco suche i zapychające. Wystarczy jednak wzbogacić ciasto pewnym popularnym i niedrogim produktem, a placuszki staną się przyjemnie wilgotne i nie wyschną podczas smażenia. Otóż należy jeszcze przed usmażeniem, nadziać surowe racuchy dżemem lub konfiturami. Ten dodatek przyjemnie nawilży ciasto od środka, sprawiając, że racuchy będą dosłownie rozpływały się w ustach. Dzięki niemu nie musimy też już dodawać cukru do ciasta, gdyż owocowy farsz nada placuszkom wystarczająco dużo słodyczy. 

Przepis na nadziewane racuchy 

Składniki:

  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • mała szczypta soli
  • kilka łyżek ulubionego dżemu lub konfitur
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Po tym czasie dodajemy całą resztę składników i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Wyrobioną masę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

3. Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie placuszki i każdy z nich nadziewamy odrobiną dżemu. Następnie dokładnie sklejamy wszystkie boki, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia. 

4. Nadziane racuchy układamy na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem i smażymy, aż będą rumiane z obu stron.