Miękkie, pachnące jabłkami racuchy to pyszna propozycja na śniadanie, za którą z pewnością wielu z was przepada. Zwykle w przepisach na racuchy znajdują się drożdże, które mają sprawić, że placki wyrosną. Można jednak się bez nich obyć i zrobić równie puszyste i delikatne racuchy bez tego składnika. Sprawdźcie, na czym polega ich sekret. 

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży?

Nie wszystkim odpowiada specyficzny zapach drożdży, ale na szczęście w przypadku racuchów składnik ten można pominąć. Działa on jak spulchniacz, który sprawia, że placuszki są puszyste. Można uzyskać bardzo podobny efekt w inny sposób. Wystarczy, że użyjecie lekkiej mąki niskiego typu. Doskonale sprawdzi się mąka pszenna typ 450, którą potocznie nazywa się tortową

Przepis na racuchy bez drożdży

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę do miski. Następnie wsypcie łyżeczkę proszku do pieczenia, pół płaskiej łyżeczki sody i wymieszajcie;
  2. Oddzielcie żółtko od białka. W kubeczku utrzyjcie żółtko z cukrem, a białko ubijcie na sztywno;
  3. Żółtko z cukrem wlejcie do miski z suchymi składnikami. Mieszając, powoli wlewajcie lekko podgrzane mleko. Na koniec dodajcie obrane i starte jabłko oraz pianę z białek. Wymieszajcie delikatnie;
  4. Rozgrzejcie olej na patelni. Łyżką wykładajcie ciasto i smażcie na średnim ogniu po kilka minut z obu stron, aż racuchy się zarumienią;
  5. Po usmażeniu posypcie je cukrem pudrem albo podajcie z konfiturami.