Jajecznica z rabarbarem
Część rabarbaru obieramy w drobną kostkę, część w julienne. Do garnka z wrzącą wodą wymieszaną z cukrem dodajemy rabarbar w paseczkach i gotujemy przez 30 sekund. Odcedzamy łyżką, a do garnka wrzucamy rabarbar w kostkach. Gotujemy przez minutę i również odcedzamy.
Od chleba odkrawamy skórkę, miąższ koimy w grubą kostkę. Grzanki smażymy na patelni z roztopionym masłem, do czasu aż się równomiernie zrumienią.
Na tej samej patelni na maśle - smażymy jajecznicę, do czasu aż jajka się zetną, ale zachowają kremową konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę. Całość mieszamy, przekładamy na talerze. Dodajemy grzanki i rabarbar w słupkach.
Sznycle cielęce z rabarbarem
Rabarbar kroimy i plastry, cebule drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i zalewamy sokiem jabłkowym. Dodajemy rabarbar, cukier i zielony pieprz. Dusimy przez ok. 10 minut.
Sznycle myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Następnie obtaczamy je w mące, rozmąconym jajku z solą i pieprzem i w sezamie. Smażymy na margarynie, podajemy z rabarbarowym sosem.
Polędwiczki pieczone na rabarbarze
Polędwiczki wieprzowe nacieramy marynatą przygotowaną z szałwii, czosnku i oliwy. Odstawiamy na godzinę, by przyprawy wniknęły w mięso.
Mięso delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, polędwiczki owijamy szynką i znów smarujemy marynatą.
Rabarbar myjemy i kroimy w grube plastry, a następnie rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rabarbarze układamy polędwiczki, posypujemy szałwią i całość skrapiamy oliwą. Przykrywamy pokrywką i pieczemy, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i rabarbarem.
Tuńczyk z rabarbarem
Na patelni smażymy na małym ogniu małe cebulki, dodajemy cukier. Mieszamy, aż cebulki zrumienią się. Dodajemy rabarbar i chwilę podsmażamy całość, by rabarbar zmiękł. Zdejmujemy z patelni, a na nią układamy filety z tuńczyka. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika z włączoną opcją grill. Tuńczyk powinien być całkowicie wysmażony i lekko zarumieniony.
Tuńczyka przekładamy na talerze, dodajemy cebulkę z rabarbarem i podajemy z ryżem.
Zobacz też przepisy na:
kurczaka pieczonego na rabarbarze,
sałatkę z kurczaka, szpinaku i rabarbaru,
jajecznicę z rabarbarem
oraz przepisy na desery z rabarbarem!
Komentarze