Jajecznica z rabarbarem

Część rabarbaru obieramy w drobną kostkę, część w julienne. Do garnka z wrzącą wodą wymieszaną z cukrem dodajemy rabarbar w paseczkach i gotujemy przez 30 sekund. Odcedzamy łyżką, a do garnka wrzucamy rabarbar w kostkach. Gotujemy przez minutę i również odcedzamy.
Od chleba odkrawamy skórkę, miąższ koimy w grubą kostkę. Grzanki smażymy na patelni z roztopionym masłem, do czasu aż się równomiernie zrumienią.

Na tej samej patelni na maśle - smażymy jajecznicę, do czasu aż jajka się zetną, ale zachowają kremową konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę. Całość mieszamy, przekładamy na talerze. Dodajemy grzanki i rabarbar w słupkach.

Sznycle cielęce z rabarbarem

Rabarbar kroimy i plastry, cebule drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i zalewamy sokiem jabłkowym. Dodajemy rabarbar, cukier i zielony pieprz. Dusimy przez ok. 10 minut.
Sznycle myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Następnie obtaczamy je w mące, rozmąconym jajku z solą i pieprzem i w sezamie. Smażymy na margarynie, podajemy z rabarbarowym sosem.

Polędwiczki pieczone na rabarbarze

Polędwiczki wieprzowe nacieramy marynatą przygotowaną z szałwii, czosnku i oliwy. Odstawiamy na godzinę, by przyprawy wniknęły w mięso.

Mięso delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, polędwiczki owijamy szynką i znów smarujemy marynatą.

Rabarbar myjemy i kroimy w grube plastry, a następnie rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rabarbarze układamy polędwiczki, posypujemy szałwią i całość skrapiamy oliwą. Przykrywamy pokrywką i pieczemy, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i rabarbarem.

Tuńczyk z rabarbarem

Na patelni smażymy na małym ogniu małe cebulki, dodajemy cukier. Mieszamy, aż cebulki zrumienią się. Dodajemy rabarbar i chwilę podsmażamy całość, by rabarbar zmiękł. Zdejmujemy z patelni, a na nią układamy filety z tuńczyka. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą  i wstawiamy do piekarnika z włączoną opcją grill. Tuńczyk powinien być całkowicie wysmażony i lekko zarumieniony.

Tuńczyka przekładamy na talerze, dodajemy cebulkę z rabarbarem i podajemy z ryżem.

Zobacz też przepisy na:

kurczaka pieczonego na rabarbarze,

sałatkę z kurczaka, szpinaku i rabarbaru,

jajecznicę z rabarbarem

oraz przepisy na desery z rabarbarem!