Przystawki na imprezę to małe dania, które pojawiają się na naszych imprezowych stołach przed daniem głównym, by rozbudzić apetyt. Choć coraz częściej próbujemy nowych smaków i eksperymentujemy z różnymi składnikami, inspirując się kuchniami świata, warto, aby ugościć naszych biesiadników także klasycznymi, dobrze znanymi im potrawami. Jakie są zatem typowo polskie przystawki na imprezę?

 

Przystawki na imprezę – śledzie

Choć ta popularna ryba kojarzy nam się przede wszystkim z jedną z dwunastu potraw wigilijnych, śledzie pod różną postacią funkcjonują też jako popularne przystawki na imprezę. Dzięki temu, że śledź jest rybą tłustą, jest to jeden z częstych kompanów do imieninowych czy imprezowych toastów. Nie potrzebujemy do nich wielu dodatków, w końcu wystarczy śledzia podać ze świeżym pieczywem, białym lub razowym, by skomponować pełną przystawkę. Kolejną zaletą tego produktu jest to, że śledzie jako przystawki na imprezę możemy przygotować na wiele sposobów: klasycznie – ze śmietaną czy w oliwie, ale także marynowane z przeróżnymi dodatkami. Coraz popularniejsze są śledzie korzenne, z suszonymi pomidorami i śledzie w sosie curry czy sałatki śledziowe. Jeśli szukasz inspiracji na te ostatnie, zobacz nasze galerie: Sałatka śledziowa i Przepisy na śledzie.

 

Przystawki na imprezę – tatar

Tym, którzy wolą bardziej treściwe, bo mięsne przystawki na imprezę, polecamy  tatar. Ostatnimi czasy potrawa to wraca do łask, a to między innymi za sprawą popularnych „przekąsek zakąsek”, ale i różnych odmian dobrej jakości wołowiny, które pojawiają się u producentów. Podstawą dobrego tatara jest bardzo świeże mięso z pewnego źródła, od sprawdzonego sprzedawcy. Drobno siekanemu lub zmielonemu mięsu towarzyszy surowe żółtko, a jako dodatek na talerzu pojawiają się zazwyczaj posiekana cebulka i ogórek kiszony. Mięso należy dobrze doprawić i nie żałować pieprzu, podkreślającego smak surowego mięsa. Tatar to danie nie tylko smaczne, ale i efektowne. W końcu przystawki na imprezę muszą przyciągać wzrok, a uformowany w kulę tatar z wgłębieniem na żółtka to danie budzące zachwyt niejednego smakosza.

 

Przystawki na imprezę – zimne nóżki

Mniej popularne niż śledzie czy jajka, choć lubiane przez wielu, są zimne nóżki, znane też jako galart. To ten rodzaj przystawki na imprezę, którą trzeba przygotować wcześniej, w przeciwieństwie na przykład do tatara, który im świeższy, tym lepszy. Podstawą dania są nóżki wieprzowe i inne mięso – na przykład golonka, oraz włoszczyzna i przyprawy.  Mięso gotuje się najpierw w wodzie, potem z  dodatkiem warzyw i przypraw. Co niektórych może dziwić, do dania nie dodaje się żelatyny, zimne nóżki ścinają się na naturalnej żelatynie. Galaretka najlepiej smakuje schłodzona,  z octem czy sokiem z cytryny. Takie zimne przekąski świetnie smakują z kromką świeżego chleba.

 

Przystawki na imprezę – jajka faszerowane

Jajka faszerowane to klasyka, jeśli chodzi o przystawki na imprezę. Podaje się je chyba w każdym polskim domu na mniejsze i większe okazje. Podobnie jak śledzie, jajka faszerowane to ogromne pole do popisu dla przygotowującego to danie. Farsz z pieczarek, wędzonego łososia lub makreli czy tuńczyka to najpopularniejsze wariacje, jeśli chodzi o przystawki na imprezę z faszerowanych jajek. Jeśli chcemy zaskoczyć gości inną odsłoną tego dania, możemy połączyć żółtka z tartymi buraczkami i chrzanem, pomidorami z cebulą i curry lub suszonymi pomidorami.

 

Jeśli brakuje Ci pomysłów na przystawki na imprezę, jeszcze więcej inspiracji znajdziesz w naszych artykułach:

Przekąski na imprezę

Zimne przekąski

15 pomysłów na koreczki

23 przekąski na Sylwestra

Przekąski na mecz

Karnawałowe przekąski

Imprezowe menu