Przyprawa Pięciu Smaków to bardzo popularna chińska przyprawa, stosowana przede wszystkim w azjatyckiej kuchni, głównie w potrawach chińskich i wietnamskich. Nazwa pochodzi od połączenia pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego i ostrego. W chińskiej kulturze dużą wagę przywiązuje się do odpowiedniego zbilansowania diety, pięć smaków odgrywa więc bardzo ważną rolę w żywieniu wg Pięciu Przemian. 

Dieta Pięciu Przemian - co to?

  • Przemiana Ziemi - smak słodki. W przyprawie odnajdujemy m.in. kurkumę i imbir. Smak słodki ma naturę ocieplającą i rozgrzewającą, wzmacnia, harmonizuje, odżywia. 
  • Przemiana Drzewa - smak kwaśny, który ma charakter ściągający, ochładzający, odświeżający. W przyprawie pojawiają się więc skórki pomarańczy, mandarynki lub limonki. 
  • Przemiana Ognia - smak gorzki. Znajdujemy go w kurkumie, rozmarynie, tymianku. 
  • Przemiana Metalu - smak ostry, czyli czosnek, imbir, pieprz i papryka. 
  • Przemiana Wody - smak słony w którym największą rolę odgrywa sól.

Istnieje wiele odmian tej mieszanki. W podstawowy skład przyprawy wchodzą najczęściej: anyż gwiaździsty, goździki, pieprz czarny, cynamon, nasiona kozieradki, koper włoski oraz sól, ale często można spotkać kurkumę, kardamon, lukrecję, imbir, starte skórki pomarańczy lub mandarynki.  

Dzięki zawartości wielu przypraw Pięć Smaków przyspiesza trawienie, dobrze działa na układ pokarmowy, zapobiega rozwojowi bakterii w potrawach i w żołądku. Działa dezynfekująco. 

Przyprawa 5 Smaków

Przyprawa Pięciu Smaków

Aromatyczna przyprawa o balsamicznym zapachu, ciekawym smaku, pasuje do gotowanych i duszonych mięs i drobiu. Dodajemy do sosów podawanych na zimno i ciepło, do pikli i marynat. Przyprawa Pięć Smaków z dodatkiem świeżego imbiru, octu balsamicznego i sosu sojowego jest doskonałą marynatą do żeberek. Jest wspaniałym dodatek do zup, potraw z jarzyn i jaj. Chińczycy używają przyprawy również do wypieku pieczywa i wyrobów cukierniczych.