Co wolno zamrażać? Zamrażać można właściwie wszystko, ale tak jak i we wszystkim – istnieją odstępstwa od reguły.

Produktami, których nie powinniśmy przechowywać w zamrażarce są:

  • Sałata
  •  Cykoria
  • Rzodkiewki
  • Cebula
  • Ziemniaki
  • Seler
  • Gołąbki, mięsa w sosie (np. gulasz)
  • Sałatki z majonezem (po odmrożeniu majonez może się zwarzyć)
  • Jajka, nabiał (sery, produkty mleczne)
  • Ostrygi, małże, kawior
  • Napoje gazowane
  • Potrawy z dodatkiem czosnku (pod wpływem niskiej temperatury czosnek gorzknieje i potrawa nadaje się jedynie do śmieci)

Te produkty nie znoszą niskich temperatur. Według wielu nie powinno się również zamrażać grzybów, ale istnieją i tacy, dla których zamrażarka bez porcji grzybów do jajecznicy lub zupy, po prostu nie istnieje.

Wszystkie produkty, które nie znalazły się na tej liście wolno zamrażać. Optymalną temperaturą jest -18 stopni Celsjusza (oczywiście może być także niższa). W takiej temperaturze produkty zachowują wszystkie właściwości odżywcze, a ich ewentualne  straty podczas zamrażania są znacznie mniejsze, niż podczas innych metod utrwalania (takich jak np. marynowanie, czy solenie).  Dodatkowo, podczas zamrażania ubytek witaminy C w produktach jest znacznie mniejszy, niż w trakcie długotrwałego przechowywania np. w lodówce.

Inne produkty, które wolno zamrażać

  • Makaron i ryż (ale nie rozmrażamy go – w całości wrzucamy go do zupy, aby niej osiągnął odpowiednią temperaturę)
  • Wszelkiego rodzaju warzywa i owoce (poza wyżej wymienionymi)
  • Wywary, buliony, sosy (ale nie na bazie majonezu)
  • Zupy (ale bez śmietany, bo po rozmrożeniu zwarzy się)
  • Mielone orzechy, mak, wiórki kokosowe
  • Chleb (ale konieczne wcześniej włóżmy go do torebki foliowej, w innym wypadku po odmrożeniu może być mokry)
  • Bigos (według wielu smak bigosu po zamrożeniu jest jeszcze lepszy niż jeśli jest świeży)
  • Kotlety - zarówno mielone, jak i schabowe
  • Ryby, surowe i pieczone mięso, wędliny
  • Surowe, kruche ciasto oraz już ostudzone ciasta – np. drożdzowe