Co wolno zamrażać? Zamrażać można właściwie wszystko, ale tak jak i we wszystkim – istnieją odstępstwa od reguły.
Produktami, których nie powinniśmy przechowywać w zamrażarce są:
- Sałata
- Cykoria
- Rzodkiewki
- Cebula
- Ziemniaki
- Seler
- Gołąbki, mięsa w sosie (np. gulasz)
- Sałatki z majonezem (po odmrożeniu majonez może się zwarzyć)
- Jajka, nabiał (sery, produkty mleczne)
- Ostrygi, małże, kawior
- Napoje gazowane
- Potrawy z dodatkiem czosnku (pod wpływem niskiej temperatury czosnek gorzknieje i potrawa nadaje się jedynie do śmieci)
Te produkty nie znoszą niskich temperatur. Według wielu nie powinno się również zamrażać grzybów, ale istnieją i tacy, dla których zamrażarka bez porcji grzybów do jajecznicy lub zupy, po prostu nie istnieje.
Wszystkie produkty, które nie znalazły się na tej liście wolno zamrażać. Optymalną temperaturą jest -18 stopni Celsjusza (oczywiście może być także niższa). W takiej temperaturze produkty zachowują wszystkie właściwości odżywcze, a ich ewentualne straty podczas zamrażania są znacznie mniejsze, niż podczas innych metod utrwalania (takich jak np. marynowanie, czy solenie). Dodatkowo, podczas zamrażania ubytek witaminy C w produktach jest znacznie mniejszy, niż w trakcie długotrwałego przechowywania np. w lodówce.
Inne produkty, które wolno zamrażać
- Makaron i ryż (ale nie rozmrażamy go – w całości wrzucamy go do zupy, aby niej osiągnął odpowiednią temperaturę)
- Wszelkiego rodzaju warzywa i owoce (poza wyżej wymienionymi)
- Wywary, buliony, sosy (ale nie na bazie majonezu)
- Zupy (ale bez śmietany, bo po rozmrożeniu zwarzy się)
- Mielone orzechy, mak, wiórki kokosowe
- Chleb (ale konieczne wcześniej włóżmy go do torebki foliowej, w innym wypadku po odmrożeniu może być mokry)
- Bigos (według wielu smak bigosu po zamrożeniu jest jeszcze lepszy niż jeśli jest świeży)
- Kotlety - zarówno mielone, jak i schabowe
- Ryby, surowe i pieczone mięso, wędliny
- Surowe, kruche ciasto oraz już ostudzone ciasta – np. drożdzowe
Komentarze